Isnin, 15 Jun 2009

misi mencari kerja dengan gigih


visa aku bakal abis hujung tahun nih. kalo aku x inform immigration utk tax clearance atau dgn erti kata lain dpt kerja baru, maksudnye aku terpaksalah angkut barang2 dgn diri aku yg anggun nih pulang semula ke tanahair. masalah problemnya skang, bukan aku x nak balik ke kampung laman aku tuh (KL jer, heheh) tapi nak mengangkut barang satu rumah yg besar2 nih yg payah sikit.

*ongkos dah makin nipis babe... shipping barang mahal!!!!!



petang tadi, aku buat lawatan berkala ke job agency. lepas submit resume n fill up form, aku pun ringan2kan mulut bertanya selama mana diorg nak perap resume aku tuh sebelum ianya dicampak di tong sampah yg berdekatan.

kata pompuan cantik staf kat situ, "honestly, it has been slow lately."

*maknanya, bukan lah dia kata aku nih slow atau sengal, tapi keadaan ekonomi gawat kat sini yg buat bisnes agen pencari kerja nih makin slow.

aku jawab dgn senyum kelat, "ya, i thought so," pastuh blah dgn ati yg kecundang.

on da way balik kepala aku yg lonjong nih mula ligat berfikir.



1. perlu ker aku balik KL jer?
2. aku nak buat apa kat sana nanti kalo keadaan sama gak mcm kat sini? nak harap mak aku yg bagi makan? tak mo eh!
3. visa aku kat sini apa citer plak? sia2 jer kena batal. bukan senang nak dpt visa stay kat negara orang, babe!
4. furnitures aku yg bagak2 nih tak kan nak campak jer atau sedekah kat rumah kebajikan? mahal la!!
5. hish, perut nih lapar la plak. oke! singgah mcD beli french fries.

at last, aku dpt satu keputusan. malam nih, aku nak carik keje kat state lain. maybe rezeki aku bukan kat sini. maybe aku leh jumpa kat tasmania. lepas tasmania, aku nak carik kat adelaide plak. lepas adelaide maybe misi mustahil aku nih akan diteruskan ke cairns. yg penting, usaha.

usaha tuh tangga kejayaan! tangga tuh stair case!

ye, kalo wonderpets bole berjaya menyelamatkan anak haiwan yg lain, aku juga boleh berjaya menyelamatkan diri aku sendiri!!


"ya! saya boleh!" sambil mengangguk & jari tunjuk peace sign ala2 citer drama alihbahasa jepun.



ps: happy hunting to myself n wish me luck to you guys!





11 ulasan:

  1. chaiyok..chaiyok!susah2 keje la profession gaji 1800 SEMINGGU itew..nak?

    BalasPadam
  2. yer buyui;
    kalo keje camtuh leh claim tax... oke gak.

    BalasPadam
  3. kalau bley i pon nak gak.....

    BalasPadam
  4. chaiyoKKK chaiyoKKk !!! aja aja fighting !!! jual nasi lomak tak OK ka kat sana? roti canai ka? prektis lah tebar roti .. setakat nak masak kari kuah roti canai I bleh ajar .. sambal tumis utk nasi lemak pun bleh ajar .. nak?

    susah2 balik je Msia ni .. sekarang ni mmg dlm proses mengurangkan bangla n indons workers .. so banyaklah kerja kosong nak ganti tempat dorang .. sanggup?

    jokes aside, rajin usaha, doa bebanyak n insyaAllah mesti dapat kerja. Niat mesti betul.

    BalasPadam
  5. guys;
    chiayok chaiyok tu apa ek?

    dindong;
    nak jual nasi lemak kat sini bole. tp x leh buka gerai. DBKL australia x bagi. kene buka restoran. byk pakai ongkos beb!!

    BalasPadam
  6. tak mudah macam yang kita sangka kan? good luck bro!

    BalasPadam
  7. yer addy,
    hidup adakal kita di atas
    adakala kita di bawah...
    ehem ehem
    bottom selalu kat bawah!!!

    BalasPadam
  8. caiyok! caiyok!

    semoga dapat keje jugak nnt.. kat sini pun susah nk dpt keje jugak.. u jadi trading la jual brg2 via on9..

    BalasPadam
  9. aznee;
    thx... keje freelancing ker buat jualan secara maya ker semua tuh x diperlukan sgt masa nih cuz keje mcm tuh mmg tgh buat skang.

    skang nak carik keje permanent full time yg ada EPF SOCSO segala supaya bole claim tax. itu kemestian !!!

    BalasPadam
  10. chaiyuk...chaiyuk..

    best of luck bro..

    BalasPadam