Selasa, 2 Jun 2009

Manohara Odelia Pinot

kenal dengan nama di atas?

bukan. tuh bukan nama angel anda dalam facebook. bukan jugak nama ahli sihir atau nama porno. itu nama seorang socialite n bekas model di Indonesia yg baru2 nih gempar dengan kes dia didera oleh suaminya sendiri, Tengku Muhammad Fakhry Petra ibni Sultan Ismail Petra Shah, putera kepada sultan kelantan.


kisah drama bawang putih bawang merah ni bermula pada bln april yg lepas apabila ibunya, Daisy Fajarina membuat claim di media Indonesia mengatakan menantunya, putera kelantan tuh dah culik anak dia.

diorg ni kahwin last year, dlm satu ceremony yg x dipersetujui oleh bapa manohara tuh sendiri. bapa manohara, mat saleh warga US, katanya x agree anak dia kawin kerana waktu tuh dia masih lagi berumur 16 tahun... hmmm... nih mak ngan anak gold digger ker apa nih?


selepas dia dibawa pulang utk stay di istana kelantan, manohara dikatakan telah didera secara fizikal n mental oleh suami. bentuk deraan nih memang tragis siap ada razor cuts n seksual abuse and dia berjaya melarikan diri semula ke indonesia selepas itu.

tapi setelah dipujuk... ehem ehem... dgn wang ringgit, akhirnya dia kembali juga ke pangkuan suami. kaaaannn.....

kemudian spt biasalah, penderaan tuh berterusan semula sekembalinya mereka berdua n family manohara dr umrah. dia dikatakan telah diculik, tak dibenarkan menghubungi familynya, malah jika ada cubaan melarikan diri dibuat, dia akan disuntik dgn dadah.... takut tak!!!!!!!!!!!



pd tanggal 31 mei tempohari, dia berjaya jugak melarikan diri dgn bantuan polis singapore dan juga US embassy sewaktu melawat ayahanda sultan kelantan yg sedang gering n mendapat rawatan di sana. macam filem hebat Jakarta Undercover, dia melarikan diri dgn menekan butang emergency di dlm lif n menjerit meminta tolong. polis guard kelantan tidak berjaya menangkap kerana takut terpecah lobang akibat kamera CCTV merata-rata di kawasan tersebut. hahah.

sekarang dia sudahpun berada di jakarta. menurut sumber2 yg aku dapati di sini, dikatakan sebarang laporan masih juga belum dibuat secara rasmi. ibunya dikatakan akan menggunakan khidmat doktor dr Singapore, London, n Australia utk mengesahkan aduan yg mengatakan dia didera tuh n manohara juga telah memfailkan tuntutan cerai terhadap suami.



hmmm.... aku pasti kisah ni tak keluar di paper malaysia. maybe keluar tapi kecik jer column tuh kot? takper, aku faham. aku baca pun dari paper kat sini n online paper di Singapore n Indonesia.

nih actually pengajaran utk kaum wanita di luar sana.

1st.. kalo nak kahwin agak2 jugak siapa suami kita tuh. jgn sibuk nak mengejar harta dunia.
n sec, kalo setakat baru lepas PMR, jgn la dah gatal nak berlaki... kenal dunia luas2 dulu baru fikir pasal nikah kawin nih oke....

yang orang lelaki ni pun sama jugak. tuhan menciptakan isteri tuh untuk dibelai ya, bukan utk dipijak-pijak!!!



** berita yg baru aku baca dr Malaysia Kini. wakil Tengku Muhammad Fakhry aka Tengku Temenggung Kelantan (Tengku TT) hari nih berkata, beliau memberikan tempoh tujuh hari kepada Manohara Odelia Pinot bagi mengemukakan bukti penderaan yang didakwa atau bakal menghadapi tindakan undang-undang. Manohara dan ibunya, Daisy Fajarina juga dituntut untuk membuat permohonan maaf secara terbuka terhadap kesemua dakwaan yang dibuatnya sebelum ini. harap maklum.

Malaysia Kini (klik here)




ps: pepatah ada berkata: menyesal dulu tuh pendapatan.... menyesal kemudian, kurang lah pendapatan... kan?!!!!

13 ulasan:

  1. yez....
    pendapat disokng....
    jgn dipijak2....
    ptot dibelai...

    BalasPadam
  2. giler lawa la minah ni....elok brunei la cekau....masa tu mmg dia rela la diculik kan..mak dia pon dan2 tu amik insurans segala kann?

    BalasPadam
  3. rasanya memang malaysia langsung tak masuk paper. takkan nak buka pekung di dada sendiri kan. kononnya lah. heh!

    BalasPadam
  4. saman? duit lagiii..nampak sangt.. sesah adanyaa

    BalasPadam
  5. fq;
    yer kalo nak pijak2 tuh... pijak belakang agak2 bila usia dah senja nanti. ye la, lenguh2...

    buyui;
    x faham. brunei apa plak nih?
    tp xper, kita tunggu jer lah keputusan mahkamah. ehem ehem... kalo ada lah.... kata cover kan?

    addy;
    yer la selagi semuanya masih terkawal kat malaysia tuh x kan ada namanya free country!

    jed;
    dah kaya raya mampulah saman kot?
    lepas nih jual anak kat org kaya lain plak!

    BalasPadam
  6. maksudnye..alang2 nak cr kerabat...crlah kerabat brunei...barulah berbaloi2.....

    BalasPadam
  7. pepatah yg last tu amat menarek,,

    BalasPadam
  8. abir;
    pepatah yg last tuh adalah hakcipta terpelihara

    BalasPadam
  9. oh..
    jaat ye laki tuh..
    tu la dia laki zaman skrang,,pela..

    BalasPadam
  10. hey...sinetron bwg putih bwg merah mdpt rating tertinggi di msia..kerana kekejaman sesorg utk mrampas harta org lain.sanggup menindas,berbohong, berdusta...lagak mcm tu gak lah life dia org sebenarnya...ya lah...kita fikirkan setiap sinetron indon kebykannya begitu,,spt sujudku, sekar dll.ini based on they tru life.

    BalasPadam
  11. agak2 la nk ckp beb...ptera mahkota aku 2...lntk la diaorg...umh tngga diaorg...

    BalasPadam
  12. lu sapa beb? assalamualaikum....

    BalasPadam