Rabu, 21 April 2010

x yah lah kepit suara tuh. org x faham laaa.....


paper Daily Mail semalam dah kuarkan satu artikel pelik.



katanya di London ada sorang British woman nih yg tetibe bertutur dgn chinese accent selepas mengalami migraine yg teruk.

wanita malang nih namanya Sarah Colwill, 35 thn. dia dipercayai menghidapi penyakit Foreign Accent Syndrome (FAS), penyakit pelik yg bole menukar slang mangsa kpd loghat yg lain walaupun pesakit tuh x penah melawat negara tuh. pelik kan?

ketika ditanya mcmana semua nih terjadi, si sarah nih kata ianya bermula apabila dia kena migraine yg teruk sampai merosakkan sebelah kiri otak dia yg lebih kechik dari matanya tuh.




lepas dia sedar kat hospital, dia pun call lah anak tiri dia. skalik budak pompuan tuh kata suara dia dah mcm ah soh dah. budak tuh x caya mak tiri dia yg call, dia ingatkan pekerja telemarketing nak jual pakej penginapan percuma kat hotel legend. heheh. aku tipu.

kawan2 dia pun camtuh. terus hang up tepon kalo dia kol ker apa ker sebab x nak kena punked. memule tuh jenuh gak la dia melayan n bersabar tapi bila dah lama2 dia tensi plak.

so skang nih dia tgh menjalani speech therapy dgn harapan suara lama dia sbg sorang pompuan omputeh tuh kembali... hahaha. dia dah x mo jadik nyonya lagik dah.



dah beberapa kes FAS gak la yg doktor dah jumpa b4 this n semuanya related to brain damage actually. sile klik pic di bawah:


hmmm.... aku pun x faham. dah mcm2 penyakit pelik yg ada kat dunia nih skang nih.

siang tadi muke sorang kenalan aku tetibe herot ke sebelah kanan lepas bangun pagi. doktor kata bukan strok, cuma muscles paralysed n kene buat facial therapy utk pulihkan facial muscles tuh supaya bole bergerak balik. takut x?????





ps: kan best kalo suara aku tetibe bertukar jadik slang mat saleh? sah2 aku dah jadik host atau MC kat red carpet events skang kan?

18 ulasan:

  1. erkk tetiba... meh nak buat slang Uganda boleh? ngehe

    BalasPadam
  2. huh..takotnyer... skang ni penyakit yang x tercapai dek akal fikiran pon dah ada...huhu... takotnye iols...

    BalasPadam
  3. mcm2 la sekarang ni dugaan tuhan...aah kan ai pon nak gak bgn2 suara tukar fasih mcm guiliana rancic untong2 laki dia boleh suka dekat ai dari bini dia yg mcm manyak kerenah je...anyway pose migrain mmg terbayek...nk req JA tunjuk lg more pose2 mcm entry aritu boleh x??

    BalasPadam
  4. kakakakaka.....seb bek la sore aq masih mcho lagi...wakakkaka

    BalasPadam
  5. haha..nk juga JA slang mat saleh..now ni pon bukan dah ada slang ke??

    BalasPadam
  6. ibi: mcm2 ada tok wan... klik jer....

    ikan: bole. slang bukina faso pun bole.

    ed: kan??? penyakit tetibe jadik chantek dah ada ke lom?

    buyui: nak lagik ke??? oke.....

    ray: macho ker???? taste x kalo aku dengar?

    iyl: skang slang french. bonjour!

    BalasPadam
  7. uish penyakit gitu pun ade eh JA..
    ade gak terbaca article baru2 ni..
    ade org tersedar dari koma..then trus cakap slang german...
    hmm..mcm2

    BalasPadam
  8. katak: tuh la kan.... pelik ek?

    BalasPadam
  9. wahaha...sejak duk kat bumi ni, slang Cik Alien pon dah berubah...dah pndai bercakap dr berbunyi. errr...

    BalasPadam
  10. uhuk. ade gak penyakit mcm tu eyh? tapi tak mustahil jugak. Erm. Kalau boleh ckp slang jepun pun best gak kan? senang cket nk ngorat matsumoto jun ngn oguri shun tuh ;;)

    BalasPadam
  11. alien: tahniah.

    PS: sapa mangkuk hayun dua ekor tuh?

    BalasPadam
  12. percaya. percaya.. memang betul pun!

    ade byk lg kes.. i tahu pun sbb selalu g talk kesihatan.. mmg ade byk kes2 pelik mcmni... dasat! dasat!

    BalasPadam
  13. haha. tak mampulah kita nak jadi hos macam awak =P

    BalasPadam
  14. ahaaaa. mangkuk hayun 2 ekor tuh artis Jepun ;;)

    kacak2. cayo la ckp den ;)

    BalasPadam
  15. aznee: dunia nak kiamat. lg 2 thn jer kan.

    may: napa plak? kata ada suara emas.

    PS: yer ker. nak la jugak!

    BalasPadam