Selasa, 20 April 2010

eh pondan? kenapa kau suke tiru mak aaa?


"Well, you know, I've seen some things she's worn that I've worn, and that does kind of piss me off."

"I’d just prefer to work with someone who is more original and someone who is not copying me, actually."



kata mak ayam Grace Jones kepada wartawan London Guardian apabila ditanya sama ada dia mahu bekerja dgn Lady Gaga atau tidak.

korang kenal sapa mak ayam Grace Jones nih? pada yg x kenal tuh, dia nih actually Jamaican-American singer, model, and actress yg popular sekitar thn 70an, 80an, 90an dulu. idola Lady Gaga sendirik jugakla. baru2 nih dlm interview ngan London Guardian tuh dia agak x berkenan ngan Lady Gaga sebab katanya fashion yg pompuan nih pakai sama mcm fashion yg dia jugak pakai. gitu.......



kalo aku jadik dia, aku rase bangga sebab ada org nak tiru style kita. tp lain org lain la plak ragam memasing kan? kononnya dia marah sgt sebab rimas lah ngan org yg xder identiti sendiri nih. ahaks!!!

aku rase maybe semua tuh coincidence jer kot? kire coincidence yg menjadilah. tapi sbg mangsa yg ditiru nih aku pun faham gak perasaan dia. iyalah, kadang2 dia dah bersusah payah nak cipta sesuatu imej tuh skalik tibe2 muncul pendatang baru senang2 jer nak copy. mcm x appreciate la identity/signature org lain plak kan?




aku pun kengkadang terasa gak camtuh. contohnya, bile aku dah bajet2 beli office shirt warna purple kat isetan konon2 xderla org berani pakai baju kaler tuh skalik sampai jer kat depan pintu office, berduyun plak pakai baju yg sama.

ataupun kes kawan aku sorang nih lagi sadis. ada satu mlm tuh aku temankan lah dia n geng 6 jahanam yg lain gi clubbing. excited lah nih sebab dah lama x berjimba mcm dulu2 tp bile kitorg masuk2 jer dlm club tuh, org pertama yg kitorg nampak pakai baju yg sama mcm dia.

tetibe dlm kalut2 tuh, dia bole menghilangkan diri. aku ingat dia bunuh diri dlm toilet ker apa, skalik rupe2nyer sanggup drive balik umah tukar baju.

gigih x?



ps: apa2 pun aku kagum ngan pompuan giler nih. 61yo n still fierce. no botox or nip tuck ok!!!!

19 ulasan:

  1. relax lah pakai baju samakan.. kat malaysia ni baju mana ada 1 design jer.. slambe je gi kfc nampak org pki baju same siap pergi dekat lagi.. hahah..

    BalasPadam
  2. hahaha..ed pon penah jugak g club... alih2 nampak pakai baju yang sama.. huh.. petak giler muka.. tapi nak wat mcm ner.. semua adek2 mempunyai keinginan yang sama..jadi x mustahil akan terpakai baju yang sama .. x gitew anggun??

    BalasPadam
  3. dlm situasi Grace Jones tu mmg dia hangen or dia dlm ati suke sebenarnyer sbb tetb fesyen dia jadi femes githew..mcm kes JA lak..kalau ai suke tetb terfeeling ai la fesyen ikon ..trendsetter sebab tetb sume org nk hekot kan....

    p/s:today ai pki baju sama dgn my friend ni kat hopis...rilek je rasa..x terasa nk balik pon..;p

    BalasPadam
  4. huaaaaaaaaaaaa...me pun pernah terkena.
    tgh makan2 kat mamak.
    tiba2..jeng jeng jeng..baju ku sama , dengan orang kat table sebelah.
    :(
    isk iskk iskkk

    rasa cam kembar plak..kui kui kui

    BalasPadam
  5. waaah...sume org share crite pkai baju yg same!
    Cik Alien pon pernah terkena time g Dinner. 2x plak tu.
    Konon nak meletop!T_T
    pkai baju murah salah...pkai baju mahal pon salah...

    BalasPadam
  6. alien- cuba u pkai baju g bulan..konpem x de yang sama.... ngeee

    BalasPadam
  7. hurmmm! wahhhh.. grace jone ngan lady gaga nyer fashion sense hampir2 sama! dua-dua eccentric sesangattt! huhu.. tapi rasanya lady gaga is the one that pull it off nicely kot.. hua3..

    p/s : orang tiru sbb takde idea kot. kering otak. ngee

    BalasPadam
  8. apa lah nak pening kepala,kalau semua takut pakai baju sama...kan lagi senang x yah pakai apa2 terus....wah masa tu kita tgk sape yg tgk sape...ahahahh masa tu juga x yah risau bab tiru tiru ni

    ada berani?ahahhahahahhahhah

    BalasPadam
  9. syah: ada jer baju yg lain. naseb ah tuh!!

    ed: heheh. setuju. adek2 kaya ker kelas pertengahan jer, u ol?

    buyui: ai pun sama, relax jer... yg i tau baju i mahal dorang murah... ahaks.

    mat: org tuh hensem x? kalo hensem, jodoh tuh...

    alien: x salah pakai baju mahal. baju murah mmg salah. harap maklum.

    terry: u idup zaman skang, kalo u idup zaman2 grace jones nih dulu u pun kagum ngan dia!!

    aireel: oke gak tuh. jom bogel?

    BalasPadam
  10. RAWR bila mak mak ngamok takut kot kalah lembu ngamok!

    but then again bukan plagiarism is too common nowadays?

    BalasPadam
  11. pernah sekali sara ena mcm nie..gi THE MALL, KL pakai baju ELLE yg cun..tup2 masa nk kuar dri THE MALL terselisih dgn sorang lady pakai baju,n kaler yg sama..brand pun sama..sama2 perasan pastu senyum jer la..sara nk kuar dia nk masuk..selamat..

    BalasPadam
  12. muahaha. spe yg x penah kne baju sme? cik syiqa PS ni pown penah kne gak. mse MMS last sem baju sme ngn sorg minah ni. tp buat tak tau je la. ;))

    ahaa. satu lagi, JA ade pegi wangsa walk ke hari sabtu ari tuh? (17/4/10)

    BalasPadam
  13. bilis: heheheh... plagiat itu satu dosa yer...

    akukah: heheh. okelah tuh. selamat....

    PS: tidak. JA berada di ofis hingga ke mlm yer...

    BalasPadam
  14. ouh ye ke?
    cik syiqa rse mcm ternmpk JA kat guardian. hehehe
    memula nmpk kat 1901.
    pastu kat guardian.

    klau xde, salah org kot. haha. nasib tak tego :P

    BalasPadam
  15. x berapa nak mampu... kak yan xder duit.

    BalasPadam
  16. salah. salah. salah. sile cube lagik next time.

    yg penting, adakah jejaka tuh seanggun jejaka anggun?

    BalasPadam
  17. pernah sekali jalan2 kat pavi, nampak sorg mamat letup ni pakai baju sejibik mcm i pakai. the 2nd time i nampak dia kat sg wang (on the same day), dia dah pakai baju lain. hahaha nasib baik dia dah tanggalkan price tag kat baju baru dia

    BalasPadam