Ahad, 14 Mac 2010

off with his head!




semua org tulis pasal alice. aku pun nak jugak sebab aku baru tgk semalam. filem nih asalnya dr buku yg ditulis pd thn 1865 oleh lewis caroll. ada org ckp, masa dia tulis buku nih dia tgh hallucinating tuh yg wujud banyak karekter2 yg mengarut tuh. sesuai la kan?

memandangkan aku dah lama kangen nak tgk movie nih, n aku dah lama tgk kartun dia dlm video tape masa aku kecik2 dulu so semalam aku pun gigihkan lah diri nih pegi times sq. line punyerlah panjang. semua show full house. seb baik aku dtg awal (kul 2 ptg) so aku beli tiket kul 7.30pm n dpt seat yg paling atas. hebat kan?



lepas abis menonton, aku mcm x tau nak komen caner. nak kata best, cam x. nak kata x, ada gak part yg aku suke. contohnye teknik CGI dia mmg cantik. lagi cantik dr avatar. lakonan pun hebat especially dr kakak aku helena carter si red queen tuh n abang aku si johny depp (mad hatter) n aku rase filem nih satu filem yg simple tp penuh dgn grafik n suasana yg complicated. faham?

citer yg baru nih totally different dr original disney animature movie thn 1951 dulu. kartun lama tuh penuh dgn fun n fantasi kanak2 tp kali nih ianya nampak lebih dewasa n ganas. contohnye sesuai ker anak buah aku 3-4 thn tgk adegan tikus cungkil biji mata rimau bintang ngan jarum? x ker sia2 dia gi cungkil biji mata mak aku time bergurau senda nanti? *jadik m daud kilau lah mak aku nanti kan?


pastuh aku fikir2 balik, citer nih sama jer ngan storyline citer narnia. alice datang balik kat underland (wonderland) pastuh selamatkan balik tempat tuh yg dah dijajah oleh red queen yg jahat *red queen tuh namanya queen of hearts dlm kartun asal. pastuh dia menang n everything back to normal. the end. simple jer kan? xder unsur suspens ker sedih ker happy ker. cume scene red queen letak babi kat kaki tuh yg x bole blah. hahah.

so berapa bintang aku nak bagi citer nih? jawapannya mudah. kalo nak dibanding kan dgn filem samseng jalanan, aku rase aku nak bagi sejuta bintang kat filem nih. bole?

*kenapa kat wayang x abis2 kuarkan citer pasal keta motor racing haram nih? letih la!!!!



ps: aku suke line alice bila dia tanya ayah dia, "am i crazy?" n ayah dia jawab, "i am afraid you have gone absolutely bonkers. but I can tell you a secret... all great people are."

ps2: buyui, game yg queen tuh main bukan golf. namanya croquet. n menatang yg jadik bola tuh bukan landak tp hedgehog. ;p


*jejaka anggun bersama tweedledee n tweedledum yg asal.

19 ulasan:

  1. haha...thanx for the review...si shima la cakap landak....tp mcm landak la...mmg la...setkt nk tgk kemeriahan kostum n props ok la....i pon tgk kt times sq walaupun menggunakan khidmat org dlm utk mendprkan tiket tetap lambat masuk 15 minit sbb jem giler!!

    BalasPadam
  2. pergh..adek beradik pelakon jugak j.a ni..

    BalasPadam
  3. alah..nak tgk gajk cte ne...tak sempat nak tgk aritu..haish.

    BalasPadam
  4. hahaha samseng jalanan nak dicomparekan...

    BalasPadam
  5. buyui: hahahah. dlm sungguh org tuh yer. lepas nih kita tgk wizard of oz plak eh.

    iyl: nak buat caner. dah darah daging.

    chokio: nak tgk, tgk la dik non. xder sapa nak halang. tp rase2 nak tgk kul 1pm kene beli tiket kul 7am la kot?

    BalasPadam
  6. hid: dah tuh nak compare apa lagik? kl drift 2?

    BalasPadam
  7. JA baru tgk smlm gak...kul1pg br hbs citer...dh la ngantok...so tgk citer pon mcm nk layan ngantok jer...bosan le citer tu...ada part yg menarik gak...

    BalasPadam
  8. ngantuk ker? napa x tido jer?

    BalasPadam
  9. wizard of oz plak pasni....kena cari peminat yg layan cite2 mistik ni..kalau x jd mcm kak shma tdo okeh..JA la jom?

    BalasPadam
  10. wah...JA dan B dah kawan baek!! jeles..tak nk ajak Er?

    BalasPadam
  11. tanpa nama aka Mr I..ko ni ade je di mana2 ye...ko nk ikt pon bley..tp ko kan PELAJAR...??

    BalasPadam
  12. tanpa nama: assalamuailikum & salam satu malaysia. sapa nih?

    buyui: siapakah tanpa nama itu? celebrity kah?

    rosli: huh? apa L for looser?

    BalasPadam
  13. ler...baru nak ajak jejaka......turn kl 21hb ni sampai 24hb.....ermmmmmmmm..nampaknya melepas lah saya..

    uhhuhuhu....uwekkkkkkkkkkkkkkkk

    BalasPadam
  14. dia bukan celebs tp perasaan celebs...cehhh.....

    BalasPadam
  15. aireel: melepas ker? sabar eh....


    buyui: biasala tuh. dia ada makmal dadah dlm umah x?

    BalasPadam
  16. ohh dia tu duit x de..spi nk beli newspaper pon mintak kt ai...[sama x ngn stment kak yan?]

    BalasPadam
  17. buyui: heheheh. dia xder mini makmal kat umah ker?

    BalasPadam