Khamis, 11 Mac 2010

we cannot do great things on this earth, only small things with great love



aku dah pergi interview kat KL tuh tadik. ada 2 org interview aku. sorang nampak mcm cina n sorang nampak mcm india. yg india tuh oke2 jer, tanya aku mcm interested nak amik aku keje but yg si cina tuh cam hesitant lah sikit.

alasan dia simple jer. aku dah 5 thn keje merantau ulang alik dr 1 negara ke 1 negara so bole ke aku tahan duduk kat ofis 8-9 (or maybe more) jam sehari.




FYI, keje nih kat bank utk contract 6 bln. meaning after 6 bln, kalo performance aku bagus dia absorb lah jadik permanent. kalo x, maybe renew lagi 6 bln, or maybe dia buang aku jer. aku dulu penah keje bank jugak so aku taulah management dia punyer thinking macamana kan?

anyway, jawapan aku pun sesimple soalan dia jugak. aku ckp...

"sometimes we need to go back to basics. i've been working in an office for years. shift jobs some more so i dont think this 6 months contract job will be an issue. after all, we cant really predict our future. you might hire someone u like today, just because he/she works in the office and not going anywhere but who knows, the next day he might not even turn up with no reason. life is a gamble, isnt it?"



sorang diam, sorang lagi senyum.

sampai2 umah aku dpt call.

"we want you to report duty this monday..."




thanx pada yang meng-wish good luck. appreciate it sangat2. ada 2 lagi job interview coming tapi aku rase aku terpaksa lah tolak sebab lokasi ofis nih yg mmg strategik utk aku ulangalik pergi keja & gaji pun not bad.

lagipun, mak aku cakap hidup jangan jadik mcm singa yg haloba. heheh. aku dah lama x tgk kartun tuh. dulu ada kat TV pendidikan.

21 ulasan:

  1. congratulations!!



    AiLing

    BalasPadam
  2. tah... ni... yah!

    hehehe

    congratsz

    selamat cuci mata di opis baru hahaha

    BalasPadam
  3. dah dpt keja..yeay!!aku tgu ko blanje bang..haha

    congrates neway..=)

    BalasPadam
  4. salam,

    wah-wah..tahniah, semoga keja tu nnti diberkati Allah swt dan utk setiap sen gaji yg diterima..insyaallah..

    BalasPadam
  5. liling: tenkiu.

    faiz: time kasih jejaka comel (comel ker?)

    qarl: nak kene bawak solutions gi ofis la camnih.

    BalasPadam
  6. chokio: nak blanja? ada janji nak blanja ko ke?

    lynn: insya allah. harap2 gitula

    BalasPadam
  7. two thumbs up for the answer..congratz bro..and i know that one day, i'll be in ur situation..do pray for us too..

    BalasPadam
  8. 'us' itu maksudnya illi n smua blogger lain jugak..=)

    BalasPadam
  9. tahniah2..dah kasi ayat baek punya mana leh dorang tk kasi job..bapok siam minta kena kasi ar..jgn lupa blanja..

    BalasPadam
  10. congrats..
    syukur alhamdulilah..

    BalasPadam
  11. iyl: i'll pray for you in all you do.

    ain: thanx.

    akukah: kasi silang sket kaki tunjuk bulu betis sket, tuh yg dapat tuh...

    riben: syukur 21.

    BalasPadam
  12. yea yea ada org dapat keje..

    tapi yg 'work in progress' tue bile pulak.. yela nk mengerjakan pulak.. ahaks!

    BalasPadam
  13. kalau sy berada di kedua2 apek dan india tu...im sure memang ambil terus jejaka tanpa ragu2..ahahha

    saje nak ambil hati mana tahu dapat makan free...

    good luck bro.i know u can do it.......

    tahniah,alhamdulilah and syukrannnnnnnnnn

    BalasPadam
  14. wow congrats JA...suke dgn jawapan tu.....!!yey!!

    BalasPadam
  15. odel: tenkiu tenkiu.

    aznee: yg tuh dah slalu kot? ahaks.

    aireel: hehehe. sambil2 interview sambil buat muke seanggun yg mungkin. tuh yg buat dorang lemah iman kot?

    buyui: next time kalo ada interview, suakan jawapan mcm tuh kat manusia yg agak sedikit kewat, yer....

    BalasPadam
  16. kan....apelg masukkan dlm tips cara2 menangani org kekwat masa interview...ok gak tu..

    BalasPadam
  17. tahniah pakcik.. bolehlah nanti blanje.. hahah... nnt masa interview lima tahun lg boleh r guna ni...

    BalasPadam
  18. buyui: ala xder tips2 apa lah. konfiden jer yg penting.

    syah: bole jer....

    BalasPadam