Selasa, 10 Ogos 2010

selamat berlapar dan berdahaga.

*leaving? really?



esok bermulanya satu ramadhan utk tahun nih. skalik lagi, sebagai sorang umat islam yg typical, aku n sekutu yg lain akan cube utk berlapar dan berdahaga di siang hari selama 30 hari pesta makanan nih berlangsung.

tau kenapa aku kata bulan ramadhan nih bulan pesta makanan? sebab bazaar ramadhan bersepah2 di mana jua anda berada. yg aku x faham, bende yg dijualnye sama jer. kalo kat sebelah ko ada jual air tebu, dua tiga langkah lagi mesti ko nampak gerai jual air tebu skalik lagi.

begitu jugak dgn gerai jual lauk pauk atau kuih muih.... kenkadang tuh bukan 1 2 gerai, tapi sampai 4 5 gerai jual bende yg sama jugak. dan apa yg pasti, manusia yg berlapar n berdahaga tetap berduyun tiba dtg ke situ. semuanya tgh pikir nak melantak apa masa buka nanti. so soalannya di sini ialah, apakah itu nafsu serakah manusia atau bisikan syaitan yg menghasut?




berbalik kepada tajuk "selamat berlapar dan berdahaga", aku tgk kat FB la, berduyun gak yg antar wish selamat berpuasa lah... selamat menyambut bulan ramadhan laaa... selamat beribadah laaa.... hehehe. betul ke puasanya? solat ada buat? lidah ada kunci? hati ada tenang? mata ada tutup? telinga ada tepis bende2 yg munkar?

aku berani ngaku, sepanjang aku hidup dlm bulan ramadhan nih, aku slalu gak terlupa yg aku tgh poser. manusia kan, mulut tuh kengkadang terlepas cakap, mata pun terlepas dengar, begitu jugak ngan tinger n hati. so aku sendiri pun konpius, aku nih betul2 puasa ker atau sekadar berlapar n dahaga jer....

kalo ikut logik, ntah berapa lah markah pahala yg aku dah dapat, ek? ntah2 kosong sebab mcm ko jawab soalan math tanpa jalan kerja, ko rase cikgu nak bg markah penuh ke atau kata ko meniru org sebelah? cube renung-renungkan...

okelah, cukup repekan utk malam nih. aku tgh pening nak sahur apa pagi nih sebenarnya.... sebiji kurma dan segelas air cukup x rasanye?



community reminder untuk semua umat islam. x yah gi terawikh sebab semata2 nak lepak2 ngan kengkawan buat bising kat kawasan masjid. dan kalo niat korang nak puasa tuh sebab nak kuruskan badan baik lupekan jer lah angan2 kosong ko tuh.

puasa x kan buat korang jadik kurus. aku dah cube bertahun2, camtuh jugak perut aku. kempis sekejap di siang hari, sebaik azan maghrib berkumandang keadaan usus kembali ke posisi asal. ahaks!!!!

* jejaka anggun cube menjadi umat islam yg bukan pada nama.



ps: miss my puasa time in Florida, USA...8.30pm baru bukak puasa during summer. dugaan.

ps: aku ter miss tgk pengumuman dari penyimpan mohor besar tadi. masih uncle (pic below) yg sama ker? kalo sama, sayang betul dia ngan kerja dia jadik tukang simpan mohor besar tuh, ek?



15 ulasan:

  1. aku belum lagi nak update blog pasal puasa ni..agak2 aci x renew entry yg lama...muehehehe...selamat berpuasa....

    BalasPadam
  2. iha: selamat kiter....

    azataq: buat jer... blog hang sendirik kan?

    BalasPadam
  3. i ade gune pic satan tu tuk entry puasa last year. heheh

    happy fasting en shaz hehe

    BalasPadam
  4. bila nak buka puasa bersama ni??

    BalasPadam
  5. tu la slma aku berpose...aku maintain jer...kalo nk kurus tu, xmjdi lah..pasl bila bukak pose je, makn byk jgk

    BalasPadam
  6. alah abang nih..haha...at least kt FB tuh diorang ada usaha nk wish and maybe dari wish tu diorang bertekat nk jag posa diorang betol2...hehe...husnu zhann je la kan...RAMADHAN KAREEM YA AKH!

    BalasPadam
  7. qarl: happy eid mubarak!

    iyl: lunch esok? oke?

    ann: kan?

    fiq: husnu zhann tuh apa?

    BalasPadam
  8. aku sebenarnya nk wt assumption pasal uncle mohor tu..rasa2 sbb ape dia sanggup simpan for a long time tp x jd la..sbb awal pg lg aku nk ngumpat2 org...so cancel!!aku citer lepas raya la kalau aku igt..haha!

    BalasPadam
  9. husnu zhann tuh maksudnyer bersangka baik ^^

    BalasPadam
  10. uncle yg sama la tahun ni. i ingat lagi dulu2 masa sekolah rendah. uncle tu jugak. hebat uncle tu

    salam ramadhan shaz

    BalasPadam
  11. buyui: x baek ngumpat org... batal puasa...

    fiq: ohhh....

    hid: salam....

    BalasPadam
  12. Selamat menunaikan ibadah puasa

    BalasPadam
  13. salam Ramadhan dari cikbelog ;)

    BalasPadam
  14. daya: selamat...


    dunspeak: salam....

    BalasPadam