Sabtu, 23 Januari 2010

ayah.

memandangkan entry kali nih berbentuk keinsafan, aku nak mulakannya dengan....



jejaka anggun selak2 blog org n terjumpa satu artikel dlm blog Nuraina A samad.

dia pun copy paste jer artikel nih dlm paper metro. kisah pasal seorang bapa yg kena buang oleh anaknya kat tepi jalan raya berhadapan Sekolah Kebangsaan (SK) Datuk Wan Ahmad, Kangar, Perlis. *odelina, nih bapak kau ke? kau org kangar kan?

aku x tau la anak dia nih derhaka ker atau bapa dia yg merajuk ngan anak sendiri. maybe kata dia betul, anak ngan menantu dia tinggalkan dia tanpa sebab. maybe dorang dah malas nak jaga org tua tuh. maklumlah org tua2 nih kengkadang byk songeh. mudah tersentuh.




so kalo betullah anak2 dia mcm tuh, aku doakan semoga dorang semua aman lah di akhirat kelak. insya allah, bile dorang dah tua nanti, anak2 dia plak yg akan tunjuk ajar bagaimana cara2 hormat org tua dgn betul. sesuatu yg dorang x sempat buat kat bapak dia sendiri dulu.

kalo x, aku doakan pakcik nih berbaik2 balik la ngan anak2 dia. mungkin ada kesilapan kita sendiri yg kita x perasan dah buat anak2 kita kecil hati. jgn terlalu ego sangat sebab kita anggap kita dah tua. bak kata org kampung aku, if you want to earn a lil respect, you also must show a lil respect (x kisahlah kat org tua ker budak2). dok gitu?





ps: berjanji akan jadik anak yg baik sampai ke syurga. insyaallah.

ps2: nasihat poyo2 mcm aku dah ada anak sepuluh orang. hahahahah.

15 ulasan:

  1. baik burok org tua kite skali pon, kite x leh b'kurang ajar ngan dieorg. huhuhu..berusaha lah tuk menjadi anak yg soleh..cayunk! cayunk! hee..

    BalasPadam
  2. yer. org tua juga x leh berkurang ajar ngan kita.

    BalasPadam
  3. kesiannya kat pak cik tu! sedih jer bila baca post kali ni!

    BalasPadam
  4. xtau la pe nk ckp org mcm gitu.. aku syg mak ayah aku... love uolls..mak ayah..4ever

    BalasPadam
  5. cis.. bukan laaa

    odelina

    BalasPadam
  6. baik buruk diorg mak ayah kita...so kalau diorg ade wt salah ngn anak2 itu keje Tuhan la yg akan menghukum diorg..sbg anak kita tunaikan je tanggungjawab kita...

    BalasPadam
  7. liana: yup, sy sokong anda. kekadang kite rasa mcm our parent x respect kite. x semestinyer dieorg kurang ajar ngan kite dieorg x syg, cuma itulah cara nyer nak mengajar anak2 bile dh degil sbb x dgr ckp org tua. huhuhu...

    BalasPadam
  8. bekasmu shaz johar24 Januari 2010 2:16 PG

    mybe parent tu ade wat salah kat parent dia dulu..pastu anak dia bls balik mcm tu... xgitewww..... tapi kalau ''org' tu wat salah mcm mane plak yea..

    BalasPadam
  9. sayangilah ayah kite selagi punya waktu..

    BalasPadam
  10. salam

    terbaca masalah ini di internet dan paper.subhanallah....mengucap panjang saya bila membaca kisah ini...

    sebagai anak kita tidak pernah merasa perit dah payahnya mereka membesarkan kita.Bila sudah pandai berdikari,sianak akan rasa beban yg amat sgt bila si ayah mula berperangai seperti keanak2kan.tetapi pernahkah kita terfikir bahawa kita sebagai anak akan berada ditempat seperti dia bila tiba masanya.....

    kekadang semakin bijak manusia semakin jahil tentang ini semua........"tetiba hatiku syu...uwahhhhhhhhhhhhhhh"

    tolonglah jejaka anggun...uhhuhu

    BalasPadam
  11. walau teruk manapun ibu bapa kita jgnlah sampai tinggalkan kt tepi jln mcm tu..gunalah inisiatif lain.. apalah anak zaman skarang ni...

    BalasPadam
  12. may: lenkali jgn buat camtuh kat bapak sendiri yer.

    ibi: mak ayah ko sayang kat ko tak?!

    odelina: alah ngaku jer lah....

    buyui: betul tuh... tp kalo jenis mak bapak yg buang anak tuh perlu ker anak tuh x buang dia balik masa dah tua?

    bekasku: maybe la. what comes around goes around.

    iyl: setuju. ayah saya sudah teda.

    aireel: nak tlg caner nih?

    syah: inisiatif lain tuh... tinggalkan kat tepi sungai eh?

    BalasPadam
  13. JA... xtau la plak dorang syg aku ke x...waduh emo lak...of coz la dorg syg aku hahaha...

    BalasPadam
  14. JA:sbb tu kot mak bapak buang baby dia awal2 sbb tau sok beso budak tu akan buang dia..gile kan..??

    BalasPadam