Khamis, 25 Februari 2010

TV sakit. orang mati.



siang tadi aku kerah dato K supaya menanya khabar tentang TV aku yg masih terlantar sakit kat kilang technician yg dtg ari tuh. biler dia kol, aku nampak muke dia berkerut2 x faham dgn apa yg cina technician tu carutkan. bile aku nak tlg, dia marah plak. katanya aku menyibuk. perlu?

sudahnya aku biarkan jer lah setelah american english bertemu dengan malaysian chinese english berkata2 yg x ubah macam burung turkey dan lembu pendek berbual sesame sendiri. sesuai la sangat kan?




last2, org harvey norman kol balik n explain semua hal. dia cakap dia kene tunggu barang dr australia memandangkan TV aku dtg dr sana. aku pelik. komponen dlm TV kat australia x sama ke dlm TV yg ada kat msia nih? bengong x alasan tuh? ker aku yg bengong sbb aku x tau apa2 pasal internal organ yg ada dlm TV?

mau x mau terpaksalah aku tunggu lagi seminggu dua sebelum TV tuh dtg ke rumah nih balik.

dlm penantian tuh, aku mula kembali menulis. aku dpt idea utk menulis cerita tentang remaja form one. memandangkan aku dah berkurun lama meninggalkan zaman form one so banyak bende la yg aku kene fikir balik. pasal skolah, pelajaran, buli, cinta n so on.

dlm buat research tuh aku jumpa plak satu artikel pasal pembunuhan kat sekolah yg berlaku baru2 nih kat US. terkezut gak aku.




kisahnya berlaku di Littleton's Deer Creek Middle School, Colorado. lokasi yg tak berapa jauh dr Columbine High School iaitu sekolah di mana terjadinya pembunuhan besar2an melibatkan 12 students dan sorg guru di thn 1999 dulu. ingat x?

kali nih plak kejadian tembak menembak tuh melibatkan sorang lelaki mereng akal bernama Bruco Strong Eagle Eastwood, 32 thn yg telah mengakibatkan dua remaja (Matt Thieu and Reagan Weber) cedera sewaktu pulang dr sekolah. keadaan Thieu didapati kritikal dan telah dipindahkan ke Children's Hospital sementara Weber telahpun dibenarkan pulang dr Littleton Adventist Hospital dua hari lepas.

terkejut aku bila membaca berita nih. aku yg xder anak pun tumpang merasa sedih. bayangkan kalo kita jadik ibubapa yg menghantar anak ke sekolah, tau2 anak kita ditembak orang. x ker ngeri?

lepas tuh aku terbaca plak citer pasal sorang pemandu melayu (Mohd Shah Saemin, 43) yang dibunuh dgn kejam di Sydney. awalnya aku menjangka dia dibunuh gara2 road rage incident tp sebenarnya motifnya lain (mungkin cemburu) kerana dikatakan mangsa mengenali isteri suspek iaitu seorg warga Indon bernama Hazairin Iskandar, 55 tahun. suspek sorang lagi masih menghilangkan diri. masya allah.





hmmm... jadik betullah bak kata lengchai leong tahun nih tahun tiger, manyak makan olang. seram plak aku baca berita pasal org kene bunuh x pasal2 nih. malam nih aku dah nekad nak semayang mintak sama tuhan allah semoga menjage kesejahteraan aku sekeluarga sepanjang tahun.

selisih malaikat 44 you all.





ps: lupe plak mana aku letak tikar sejadah. guna tikar mengkuang pun boleh kan?


29 ulasan:

  1. ko solat apa pukul 3.oopagi tadi?


    haha

    BalasPadam
  2. tu la.lainkali belilah barangan buatan malaysia.
    haha

    BalasPadam
  3. eh bapak aku tanya, fesbuk suda siap ka belum?

    BalasPadam
  4. ok cukup 5. mahu tidur, gudnite!haha

    BalasPadam
  5. 1 lagi. weh remove la word verification bagai ni. susah mau komen. kena pikir lagi.haha

    BalasPadam
  6. eh. ter-7 la pulak komen aku.haha

    BalasPadam
  7. gila ar. seorang vivi bersamaan dengan 7 org mulut wangi. fuyoo

    BalasPadam
  8. tak sama kot.. australia punye pakai bulu kanggoroo

    BalasPadam
  9. vivi: memula aku excited nampak 12 komen. ingatkan awal pagi giler org baca entry aku rupe2nyer semuanya dtg dr ko. ko siap ko eh. dendam akan dibalas dgn kejam skalik. tunggu.

    moon: tuh la tp x nampak plak bebulu terkuar2 kat TV nih.

    faiz: nih la dia kawan ko yg giler.

    BalasPadam
  10. Muhammad
    Muhammad
    Muhammad Musthofa

    Ibunya bernama Aminah
    Ayahnya bernama Abdullah
    Dilahirkan di Mekkah Mukaromah
    Ibu susunya Halimatus Sa`diah

    Ayahnya meninggal dunia
    Ketika Nabi di dalam kandungan
    Alangkah sedih pilunya
    Ibunya menjaga bayinya

    Semasa di dalam perjalanan
    Pulang dari makam suaminya
    Aminah jatuh sakit di 'Abwa
    Kembali ke alam baka

    Tinggallah Nabi seorang diri
    Hilang insan yang dikasihi
    Tinggallah Nabi seorang dari
    Mengajarnya hidup berdikari

    Anak yatim anak yang mulia
    Dilindungi Allah setiap masa

    Terpadam api biara majusi
    Runtuhlah istana Kisra Parsi
    Mekkah diterangi cahya putih
    Tanda lahir Nabi anak yatim

    Shalallahu 'alaa Muhammad
    Shalallahu 'alaaihi wassalam

    Hidupnya yatim, yatim piatu
    Tiada ayah tiada ibu
    Hidupnya yatim, yatim piatu
    Namun dialah manusia agung

    Salam Maulidul Rasul dari Kami
    http://firestartingautomobil.blogspot.com
    http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/

    wooooo.... entry ko ni ganaz beb.... aku insaf sekejap.... dunia ni kita mati pun tak tau ape caranya.... issssshhhh selisih siut.... bunuh-bunuh ni....

    kalau sembelih ayam pun aku tak sangup... inikan plak orang.... Jauhkan lah....

    BalasPadam
  11. terus nk pki tikar mengkuang katanyer...zam2 ala ka zam!!!

    BalasPadam
  12. wahh denga cakap vivi x de verification segala dah.....hehehehe!

    BalasPadam
  13. eh.hahahahahahahaha
    wah tiada la masalah verification.
    haha

    BalasPadam
  14. fuyooo betul2 teda.hahahahahahhaha

    BalasPadam
  15. eh, yeke dh xde word verification??

    nak try! nak try!

    (excited)

    BalasPadam
  16. eh, betul arr...

    bagus.. bagus...

    dh lama nk kabo... tapi terlupe.. nk taip balik malas nk jmp balik dgn word 'veriveri' tu la...

    BalasPadam
  17. semua: sebenarnya aku x tau pasal verifications nih. thanx la sebab ada yg concern memberitahu. kerjasama anda amat2 dihargai.

    pastuh yg korang letak lebih dr 1 komen skang ni kenapa ha? korg nak jadik vivi eh? dia tuh sumpau timpang-timpang. mmg camtuh. jgn ikut dia tau. not nice.

    pastuh sambung lagi, si afzai. komen ker nasyid tuh? thanx. tetibe rase sejuk sikit blog nih dibuai dgn lagu2 berbentuk keagamaan mcm tuh.

    pastuh last, oke. aku doakan kesejahteraan semua. amin ya rabal alamin.

    BalasPadam
  18. akakkakakakakakakakkkakakakkkkakakkakakakakakakakkkakakakkkkakakkakakakakakakakkkakakakkkakakakkakakakakakakakkkakakakkkakakakkakakakakakakakkkakakakkkakakakkakakakakakakakkkakakakkkakakakkakakakakakakakkkakakakkkakakakkakakakakakakakkkakakakkkakakakkakakakakakakakkkakakakkkakakakkakakakakakakakkkakakakkkakakakkakakakakakakakkkakakakkkakakakkakakakakakakakkkakakakkkakakakkakakakakakakakkkakakakkkakakakkakakakakakakakkkakakakkkaakakakakakakakakaka

    BalasPadam
  19. gila jujur ko ngaku ko x tau pasal word verifications tuh.tapi bagus ah dh ubah.lagik banyak la komen puaka aq datang lepas nih.

    tapi,serius.aq salute ah ko tulis dalam BM.aq rasa kalau aq kena baca american english ko,mesti aq macam kerbau kekenyangan je.err,maksud aku lembab.haha!

    BalasPadam
  20. vivi, ko belum mkn ubat ke??
    sengal...

    hehehe..
    ko guna sapu tgn wat sejadah pon boleh..
    x dak masalah.. hehehe...

    BalasPadam
  21. norfa: dah tuh org melayu baik ckp melayu. ckp omputeh ngan omputeh jer la. ahaks.

    riben: dia makan ker x makan ubat ker sama jer. mmg sedia ada sengal.

    BalasPadam
  22. vivi ko ade masalah rumahtangga ke?apsal ni?penat lak aku yg baca komen dia mcm ni blog aku lak...hahahaha!

    BalasPadam
  23. hahahah. dia nih pembawa budak. biarla.

    BalasPadam
  24. alhamdulilah...solat dan mohon padanya...

    erm...solat apa kul 3oo pagi?solat hajat minta khawinke?eheheheh

    BalasPadam