Isnin, 23 Januari 2012

makcik2 bermulut naga...

sebelum tuh aku nak ucapkan Kong Hee Fatt Choi dekat semua rakan2 yg menyambut.




Ok, aku balik umah mak aku tadik. cuti sempena tahun baru cina. Sampai2 jer kat umah, mak aku dah ada 2 org tetamu dtg berayabertandang. Sorang customer kakak aku (kakak aku tuh tukang jahit) n sorang lagi neighbor Mak aku.

Mcm2 yg dorg bualkan, aku x berapa nak dengar semua sebab anak dara mcm aku nih, terus meluru masuk bilik yer. Malu.

Antara topik perbualan yg sempat aku curik2 dengar adalah spt berikut:

1. Citer pasal govt bagi RM500 kat org miskin. Masing2 nak tau cara2 terbaik nak mengutip duit tuh dan juga cara2 membuat rayuan jika govt x nak kasi sebab laki masing2 kaya.

2. Citer pasal IC hilang. Kisahnya, makcik sorang nih sepupu ICnya hilang sebab jatuh motor. Sebulan lepas tuh, polis dtg umah sebab ada aduan dari syarikat kereta sewa yg si polan nih dah sewa keta tapi x pulang2. Kau mampu, ada org curik IC dia, pastuh guna IC tuh untuk sewa keta n curik keta tuh. hebat manusia skang yer. dulu setakat curik duit jer, pastuh IC tinggalkan saja dlm wallet. Skang, dgn IC2 ko dorg kebas utk curik identiti ko. Mampu??

3. Citer pasal sorang lagi jiran yg mengata jiran lain yg pakai wheelchair. ntah apa yg dia dengki org tuh pakai wheelchair pun aku x tau. maybe sebab diapun pakai so dia bukan lagi the only 'wheelchairer' in the village.

4. Citer pasal anak org nih isap dadah, anak org tuh ragut n curik barang. Haha. yg penting, anak dia ok je. Baik2 belaka. Oh by the way, citer pasal anak buah aku 6thn yg dah pandai shuffle pun terselit dlm story nih. anak buah aku siap buat demo depan makcik2 tuh semua. semua tepuk2 tangan. Happy. cam bengong.

5. Citer pasal rumah dia kene rompak. Jumpa wallet dlm longkang depan umah dia, yg penting org yg merompak tuh elok lepak depan umah dia borak2 ngan sepupu dia tadi. Bile dia tanya, “ko nampak x sapa masuk umah aku tadi? Wallet aku hilang.” mamat tuh bole reply, “wallet ko warna hitam eh? Aku cam nampak dlm longkang.” motif lah ko bole pecah lobang sendirik kan?

Masuk citer ke 6, aku dah rengsa. bukan apa, agak lama gak lah dorang lepak kat umah mak aku tuh. dah dekat 2 jam, kot? Yg penting waktu lunch. Pelik gak aku, dorang nih x reti nak masak lunch utk laki atau anak2 kat umah sendirik ker?

Last2 aku kuar dari bilik, terus sound kat Mak aku. “Mak, Baby lapar. Mak masak apa, ya? ker x masak sebab seronok berbual?” ya, Baby tuh panggilan manja aku kat rumah. Jangan jeles.

Kesemua makcik2 tersenyum n pandai plak angkat kaki blah. Terasa lettew...


ps: moral of the story, taulah tahun nih tahun naga, tapi mulut tuh x yah berapi sangat!!! sedangkan Heidi Klum n JLo yg meletup tuh pun bole bercerai ngan laki masing2, jgn ko yg muka ala kadar nih menerima nasib yg sama yer. AWAS!

5 ulasan:

  1. Alololo nama manja baby, suweett sangattt....terserlah anggun ko ada nama panggilan manja cmtu nok...

    BalasPadam
  2. yeah baby tkde sape yg boleh jelez di sini coz u yg the best rigt?

    BalasPadam
  3. buyui: kan? babyface katanya...

    tanpa: of course!

    BalasPadam
  4. hahahahahaha.. biasa la mak cik mak cik... tu je la gosip2 dorang.. nk cite pasal ekonomi malaysia.. ke laut.. nak cite pasal politik.. kang kna bom mcm tetttt... so.. cite la pasal diri sndri.. gituh

    BalasPadam
  5. ed: so u biasa gossip pasal apa?

    BalasPadam