Jumaat, 17 Disember 2010

cinta Adam dan Hawau

Aku baru tonton filem cinta sesama jenis hebat malam semalam. Tajuknya I Love You Phillip Morris. Filem lakonan Jim Carey n Ewan McGregor. Jalan citer dia amat lain dari yang lain. Tak sama macam citer sesama gayboy yang biasa aku tonton iaitu sama ada sorang end up akan mati kena AIDS or sorang lagi akan bertaubat n bertukar jadi straight. Hmmm…

Citer ni bermula dgn kisah Steven (Jim) yang ada family yg sempurna except family dia tak tahu yg dia nih sorang pencinta lelaki atau bahasa lembutnyer kaum sodom dan gomorrah. One day, dia kemalangan n masa tu dia decide nak jadi gay yg tegar n x nak tipu sesapapun lagi especially wife dia. kelaasssss...


Masalahnya dia tak sedar yg being gay is really expensive. hahaha. Baju kene branded, idop kene bergaya 24 jam, life kene maintain up to date, n memandangkan duit dia pun ala2 jer kan…. So dia pun plan carik duit dgn cara yg paling cepat n senang. buat fraud n scam. Long story short, dia kene tangkap n masuk penjara.

Dlm penjara tu lah dia berjumpa ngan sorang mamat jambu nama Phillip Morris (Ewan). Kire cinta sesama rakan sebanduan lah nih kan…. Long story short lagi, dia nih sanggup lakukan apa saja utk si Phillip nih lah. kire cinta Adam dan Hawau sangat lah nih kan… perlu?



Bile dia keluar dr penjara, dia pun pakat nak bawak bf dia kuar penjara jugak. So kat sinilah twist nyer bermula. Dia sanggup menyamar jadi lawyer utk selamatkan bf dia tuh. Bila dorang dah happily duduk kat dunia luar, dia tipu plak details dlm resume utk carik kerja. Last2 dia dapat offer kerja kat company besar n dpt post Chief Financial Officer. Kau mampu?

Again, biler dah pecah lobang skalik lagi, dia masuk penjara lagi. then, dia mule fikir mcm2 cara fraud n scam yg lain lagi utk kuarkan diri dia sendiri plak dari penjara tuh. begitu lah citernyer sampai abis yer…. Asyik penuh dgn penipuan jer lah hidup dia nih….

Tapi ending dia sangat menarek n different. Kalu nak tau ngan lebih lanjut, korang gi lah dapatkan dvd haramnyer di pasaran gelap. Pada yg homophobic tuh, xyah lah buang masa anda. Sah2 korang akan geli tgk dia orang sesama lelaki nih ber make-out kan.... walhal kalo korang tgk budak2 pompuan bertudung ngan suar legging berkepit ngan mat rempit dlm tren oke jer plak... hahaha. Sungguh x paham!




ps: teringat ayat dlm cerpen Sembang Ratu (novel Orang Macam Kita) yang berbunyi, "ye lah noks, ponen nih, ramai yang berangan. Kalau mak boleh kutip seringgit untuk setiap ponen yang buat statement dia tak akan lolo cek nek lagik selepas dia kahwin, sekarang ni mak dah boleh buat downpayment untuk beli rumah baru, okay!"

hahaha...okelah, jejaka anggun nak tido dah. selamat malam semua... assalamualaikum...

12 ulasan:

  1. ni mesti cerita komedikan.. sbb jim carrey ni mmg berlakon citer mcm tu..

    BalasPadam
  2. avang anggun...nak pinjam cd itew voley

    BalasPadam
  3. hmm.. preview dah tengok kay yotube.. ingatkan citer nie kat US pun x leh release lg.. tup2 dah keluar di pasaran gelap giteww.. harus aku carik segera..

    nice review JA..

    BalasPadam
  4. eh aku memang tenga cari cerita ni.

    BalasPadam
  5. ★°°•.★°°•.★°°•.★°°•.★
    buat pembaca blog kami
    http://firestartingautomobil.blogspot.com/
    http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
    ★°°•.★°°•.★°°•.★°°•.★

    tengah tekan kat you tube tapi tenet ni hawau lambat siput pun laju...

    Beb... pasaran haram kat sini terhad lahhhh camnerrr....
    macam haram selalu aku beli DVD haram camni selalu calar tak leh pakai... asyik sangkut sangkut....

    BalasPadam
  6. afzai: sabar eh... cube carik kat tempat lain. usaha tangga kejayaan...

    vivi: ok. teruskan usaha anda.

    ryma: oke. usaha tangga kejayaan.

    ed: avang anggun pun pinjam org punyer. ahaks!

    syah: x ah. citer hantu.

    qarl: citer thn lepas kot?

    BalasPadam
  7. Hari tu terjumpa dvd haramnya berharga 7k sahaja. Memang ingat nak beli. Tapi takut kantoi dengan mama plak en? haha! Harus beli ni! x]

    BalasPadam
  8. ★°°•.★°°•.★°°•.★°°•.★
    buat pembaca blog kami
    http://firestartingautomobil.blogspot.com/
    http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/
    ★°°•.★°°•.★°°•.★°°•.★
    Salam kunjungan salam ziarah….

    ade jalan citer cam ni tak pe... syok layan movie.... kadang kala aku tengok sampai 5 keping sekali layan sampai pagi.... bengkak mata layan DVD

    jangan layan blue punya movie bukak-bukak terus terjah.... oppppssss

    BalasPadam
  9. memula tipu jd peguam tu xleh blah dah..bukan bekas banduan ada mark ke...x kan x check kot??x logik lak...

    BalasPadam
  10. FN: napa kantoi? apakah mama anda takut anda jadik gay atau banduan selepas menonton citer ini?

    afzai: layan blue sekalik sekala paa salahnyer... pendidikan tuh....


    buyui: dia tukar identiti segala... heheh..

    BalasPadam