Selasa, 6 Julai 2010

banyak air pun susah....


semalam aku terima satu email kat ofis pasal kisah tragis sorang wanita dr Taiwan yg terlalu taksub dgn air. errr... maksud aku, minum air. dikatakan sehari dia minum 7 liter air dgn alasan utk "detoxify n reduce her blood pressure".

tabiat di luar tabii nih berlanjutan selama 3 bulan. mule2 dia mmg lah kerap buang air tp lama kelamaan badan dia pun terima jer lah air tuh masuk. tibe2 sebulan lepas tuh dia pengsan utk beberapa hari. apabila sedar jer, tahu2 pandangan dia dah gelap (buta). alah kasssimmm.... sian.

kata doktor, pompuan nih mengalami "chronic water intoxication" sebab jumlah air yg dia minum sehari lebih 3 x dr yg sepatutnya diambil oleh manusia dewasa. kalo unta dewasa lain, nih manusia dewasa yer. sila take note.



fakta scary:



banyak air dlm badan boleh mengakibatkan hyponatremia iaitu kekurangan sodium dlm darah. bila sodium dlm darah kurang, air tuh akan di absorb ke dlm sel2 badan hingga menyebabkan otak membengkak.

bile otak kiter membengkak, itu akan menyebabkan tekanan. tekanan tuh la plak yg akan menyebabkan pendarahan di occipital lobe iaitu visual processing center dlm otak yg mengandungi visual cortex.

so kalo dah berdarah tuh sah2 la visual ko rosak dek non!!!!

jadinyer, minum air ketika dahaga saja. jgn sikit2 ko nak minum air, sebab sedangkan paip pun bole tersumbat inikan pula tali perut. haru nanti!!



fakta best:



minum 2 gelas air selepas bangun tido - membantu mengaktifkan internal organs.

minum 1 gelas air 30 min sebelum makan - membantu pencernaan.

minum 1 gelas air sebelum mandi - menurunkan tekanan darah.

minum 1 gelas air sebelum tido - mengelakkan stroke atau heart attack.

minum 1 gelas air ketika berpuasa - batal lah puasa.... ahaks!



ps: tetibe aku raser mcm doktor plak bile tulis entry nih. taste!





22 ulasan:

  1. ouh..Terry pon obses dengan minum airr!
    (air aper? biarlah rahsia yer..)

    tapi tak la sampai gila royan cam pompuan tu kot..
    minum bila dahaga, and lepas buang air tecil..
    and tengok? sexy mexy Terry.. hot lagiii.. oushhh!

    mmm.taste sangat2 doctor tu..pinjam boleyyy?

    BalasPadam
  2. baru tau fact psl minum terlebih air...selama ni igt kurang air jer yg tak bgus


    takut lak nk minum air byk2 nti jd mcm org kt atas tu

    BalasPadam
  3. bahaya..
    woohhh, kem salam doc tuh!

    BalasPadam
  4. eh2 org ckp minum air nk bg cepat lawas n xnk bg kulit kering.. xsgka lak lebih2 jadi mcm tuh.. huhuhu JA mesti pndai jaga kesihatan.. kulit pn lawa.. ehehee

    BalasPadam
  5. naseb baik xobses dgn air.. obses dgn internet.. hahahah..

    BalasPadam
  6. terry: singgit sehari.

    puteri: tau xper.

    zuana: kesan wudhuk yg sempurna.

    BalasPadam
  7. haha..ada jugak minum 1 gelas air time puasa ya??hahaha..dah abes ganti puasa ke??

    BalasPadam
  8. i dont mind kalau doktor tu hot mcm kat dlm gambar tu hahaha

    BalasPadam
  9. post JA nih mcm bagi idea je utk buat assignment BEL311 sem nih. lalalalala :-*

    BalasPadam
  10. ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    WELCOME—WELCOME-- WELCOME
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    WELCOME.WORLDCUP  
    ╔══╦══╗╔╦══╗  
    ╚═╗║╔╗║║║╔╗║    
    ╔═╝║║║║║║║║║ 
    ║╔═╣║║║║║║║║    
    ║╚═╣╚╝║║║╚╝║    
    ╚══╩══╝╚╩══╝
    SAY.NO.JUDI.BOLA
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    WELCOME-- WELCOME-- WELCOME
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    http://firestartingautomobil.blogspot.com/
    http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/

    woooo gomoooook aikkkk buncit air tu..

    ni bagus gak ko ade fakta pasal minum air ni... aku rasa memang sah ko boleh jadi doktor pakar sakit puan tu... ade bakat...

    rasanya kalau lah Tuan Doktor Jejaka Anggun ni jadi doktor pakai cawat biru tu aje ramaai lah pesakit masuk wat nak tunggu tuan Dr anggun memakai spender biru datang merawat... gilakkkk tak mau bayang lah... meriah hospital tau

    BalasPadam
  11. afzai: JA jadik doktor dlm dvd lucah jer. ahaks!

    PS: BEL311 tuh mende?

    je who: yerp... nanti banyak air nak kene buang.

    hid: tp dia mind x ngan u?

    iyl: JA x penah tinggal puasa tau.

    syah: biar obses jgn obese

    ann: kalo takut jgn minum langsung.

    pompuan kg: hot lah kot? u rase?

    BalasPadam
  12. takutnyaaaa.. krng sy kuat minum air...bnyk giler minum air.... tpi mash dlm keadaan terkawal

    BalasPadam
  13. minum air apa yg kuat tuh? minuman keras ker minuman lekit?

    BalasPadam
  14. minum skit payah..minum bnyk pon payah...haish!anyway dr kt pic tu mmg taste!dia keje kt mana?HKL ke HUKM?hehe!

    BalasPadam
  15. buyui: dia keje kat klinik swasta.

    BalasPadam
  16. Baru lepas ambil PHD Kedoctoran yer...ehheheh

    good info

    BalasPadam