Jumaat, 23 Julai 2010

anak siapa pakai kerudung, mata melirik kaki tersandung


oi! oi! klik lah link BOBBY BIKIN PANAS kat sebelah!!!!!!


tadi aku terjumpa satu artikel dalam Daily Mail. katanya ada 2 org wanita islam telah dihalau dr bermandi2an di dlm public swimming pool dekat selatan France kerana memakai burkinis (singkatan utk burka+bikini) bukan bikini spt yg diwajibkan. tahu apa tuh burkinis? nih ha pic kat bawah nih....

*cantik ker? kalo tanya aku, aku jawab huduh. mcm cicakman. serius klaka.



oke bersesuaian ngan tajuk kat atas, actually mlm nih aku nak citer pasal pakaian wanita islam di KL (or Msia) masa kini. dont get me wrong, aku x against langsung sistem berkerudung di kepala nih since kakak2 aku n sedara mara aku yg lain pun pakai gak bende alah nih. and aku jugak x keji kalo sesapa nak free hair pun cuz apa aku kesah, itu amalan masing2. cuma yg aku x bole blah bila aku tgk cara dorang pakai nih dah membuatkan ianya jadik buruk. bile buruk, aku yg melantik diri sendiri sbg seorang fashion police nih akan rasa pelik n tertanya2, napalah pompuan nih cenggini.....

antara contoh pakaian menutup aurat yg pelik spt burkinis kat atas nih la. huduh sungguh.


*nih bukan burkini... nih biguni (bikini+guni). hahahah

contoh kedua, pakai tudung ala2 besertakan shawl berbalut satu kepala pastuh tetibe pakai baju short sleeves. nih yg aku x faham. lengan ko tuh aurat jugak, kan? ker aurat kat kepala jer? ker ada mazhab yg kata bole tunjuk lengan? kalo ada, sila ajar aku. aku nih daif sikit bab2 agama nih. pls eh ajar aku.

contoh ketiga, pakai tudung dah oke, baju lengan dah tutup sampai wrist, tetibe pakai suar legging atau low waist. nak2nyer kaki plak sebesar tiang elektrik. atau pungkok selebar benua asia. aiyo, matilah!!! sangat huduh yer.



contoh keempat, pakai baju kurung bertudung labuh ala2 ustazah dah, patuh tetibe berpeluk ngan jantan. siap2 seluk2 lagi. aku selalu dah nampak mamalia camnih. sian gak, mak ingat anak jadi wanita yg solehah rupa2nya nauzubillah....

contoh kelima, semua balut sampai muke pun tutup. kalo ko tgk kartun scooby doo mesti hantu jer yg pakai camnih. tp hantu tuh warna putih dorang nih warna lain. ahaks.




ada lagi lah few contoh yg lain tp yg 5 nih lah yg paling ketara skalik. sbg seorang Islam, aku hanya mampu tersenyum jer lah... nak tegur kang kata aku outdated plak so jln yg paling baik, luahkan jer lah dlm blog sendiri. mudah2an dpt manfaat pada yg membacanya. kire dakwah gak tuh kan?

honestly, pada aku nih hanyalah pop culture jer. budaya pop/semasa, tau? budaya ikutan. trend. org zaman skang nih kan suke terikut2 . kawan pakai tudung, kitapun pakai tudung padahal dlm ati rimas atau sengaja nak feeling2 wardina jer. ada sesetengah tuh plak, sekolah yg paksa student pakai tudung. sian pada yg x ikhlas or blom bersedia cuz terpaksa pakai.



aku x berapa nak setuju dgn cadangan sekolah nih. buat apalah nak paksa2, dulu zaman aku sekolah bebudak pompuan pakai skirt elok jer jadi ustazah skang, yg jadik bohsia pun ada but at least dorang xder la memalukan kaum bertudung cuz yg bertudung semua mcm ikhlas jer bertudung aku tgk. nih bebudak zaman skang ati sendiri x ikhlas. pakai tudung, isap rokok, main ngan jantan, melalak x tentu hala, jadik bohsia, akhirnya sapa yg terkena tempias. golongan2 ustazah yg x berdosa. sian kan kat orang yg x berdosa?

dahlah, dah pagi. esok nak kerja. so sekian saja dulu pengajaran ustaz utk malam nih. ustaz sudahi dengan wabilahitaufik walhidayah wasalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh. amiiiinnn..................






ps: aku paling rimas tgk anak orang baru 2-3 tahun dah pakai tudung. x payah lah. kalo nak practice pun, tunggu lah dia masuk tadika islam dulu.

16 ulasan:

  1. good entry..

    pic fomfuan tu buat nk termuntah jap

    BalasPadam
  2. anak2 sndiri akan terikut pakai tudng bila lihat mak dia pakai tudung tnpa perlu disuruh pon

    BalasPadam
  3. hebat la ur entry nih...mmg btol realiti masa ni..but yang pic pakai burqa tuh (yg tutup selubung mcm scooby doo tu) is da best...xbole nk kata gak..sbb da culture diorang mmg pakai burqa...cth kt iraq,afghan and beberapa negara arab and timur tengah ^^ and memeng menutup seluruh pon...so tak la pelik a.k.a jelik...just pelik sbb bkn culture kita je...tp mmg la hanjeng bila yang set2 pakai tudung ni buat taik..berpeluk la...cium la...dan sewaktu dgnnya...tak malu kot..kononnya tutup aurat tapi still buat bebenda tuh ^^

    BalasPadam
  4. fiq: apa bende pun yg kita buat, kalo niat dlm ati x ikhlas, hasilnya nampak jelas ketidak ikhlasan itu.

    ann: kan? itulah namanya pop culture. ikut2an.

    leyna: u mcm pic yg mana?

    qarl: pic pompuan yg mana?

    BalasPadam
  5. yup2...stuju...tapi nk ikhlas tuh memula mesti paksa diri untuk ikhlas dulu...mcm makan la..kalau tak gerakkan tgn nk amek mknn..mknn tuh takkan sendiri masuk dlm mulut... ^^

    BalasPadam
  6. fiq: ada org leh suapkan. nak makan guna straw sumbat kat hidung pun bole...

    BalasPadam
  7. sumbat kt idong xley kunah..xbest..hahaha

    BalasPadam
  8. cuci mata kat pavi... atas tutup bawah bukak. apo???

    BalasPadam
  9. ikut [d hati kalau ikhlas dia x kan buat dah benda2 seperti di atas...mmg burkini itu adalah lawak....still jugak nampak lekuk2 segala kan..?]x ikut konsep jugak...nk feeling2 swimmning terjun je kolah kalau x mampu wt swimming pool kt umah..

    BalasPadam
  10. fiq: kunyah jer straw tuh....

    hid: bangang namanya tuh....

    buyui: kan? dah sah2 berendam tuh bole menampakkan aurat dah... kalo nak betul2 jadik org islam, mandi ajer kat umah or sesama muhrim. abih citer.

    BalasPadam
  11. ♪♫•*¨*•.¸¸¸¸.•*¨*•♫♪♫•*¨*•.¸¸¸¸.•*¨*•♫
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    Kami DAtang Ziarah Blog Anda
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    ♪♫•*¨*•.¸¸¸¸.•*¨*•♫♪♫•*¨*•.¸¸¸¸.•*¨*•♫
    http://firestartingautomobil.blogspot.com/
    http://bukandoktorveterinar.blogspot.com/

    beb lagi di tutup lagi terdedah... isshhhh... betul tu biarlah bertudung seeloknya... dan bertudung dengan elok sifatnya... aku pernah gak tengok Xtube.. ada plak orang bertudung tapi belakon xXx plak... isshhh kesian atas tutup bawah bukak.. insaflah kita semua itu adalah kewajipan menutup aurat bahkan mencakupi akhlak sekali pun. Seharusnya di jaga elok..

    Beb pernah gak naik flight dari KL ke JB adalah aweks dari Emeria kira aweks arab lah memang dalam flight tu transit dari sana dia tutup hitam habis..nampak mata aje.. pastu turun JB masuk Toilet keluar toilet wehhhh dah berubah... sexy nya mana plak tudung hitam yang dia pakai tu.dah tanggal setiba Malaysia.. pasal aku perasan dari atas flight dia sebuk cari toilet...

    BalasPadam
  12. afzai: persoalannya skang, kenapa ko tgk xtube?

    BalasPadam
  13. salam jejaka anggun..
    saya mintak izin linkkan entri ini ke blog saya untuk entri saya pulak..
    juga mintak izin amik gambar kartun yang last tu! tq!

    http://zalelarahimi.blogspot.com/

    BalasPadam
  14. bertdung zaman skang x semestinya bagus......ko pakai tudung panjang labuh sampai kaki pun belom tentu baik la.....aku amat bengang bile orang selalu ckp tudung labuh tu bagus....ko masuk kubur tuhan tanye ker pakai tudung jenis apa labuh ke x.....yang bertudung labuh ader x yg x pernah cakap babi????mencarut.....ko ader????ko mampu???
    cepikir cepikir

    BalasPadam
  15. bagus lah!!islam sexy bangat!!baru fashion,zaman sakarang memang mahu sexy kalau pakai tudung muka saya macam balut babi!amin
    yuyohhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh

    BalasPadam