Ahad, 18 Disember 2011

tengok aja pun boleh...


aku dah tgk citer Songlap kat KLCC semalam. on the whole, aku berani bagi 4 out of 5 bintang kat filem nih (n personally aku juga rasa filem nih adalah filem melayu terbaik utk thn 2011 nih. no kidding).

1st, aku suke storyline dia. ada mcm2. ada citer pasal anak luar nikah, sindiket jual bayi, dadah, judi, pelacuran, shuffle, curik dan sebagainya tp semuanya diadun dgn kemas n cantek. ada parts yg gelak2, ada gak yg sedih n spt biasa kalo dah citer penuh ngan gejala sosial mesti ada samseng dgn scene parang memarang. tatu tampal takder. tuh busana khas utk KL Gangster jer uolz!

2nd, lakonan sam n syafie mmg mantap. aku doakan dorang menang award best actor lead/supporting role utk ffm akan dtg. paling best, lakonan kak normah damanhuri. dia jadik pelacur tua. lepas aku tgk movie nih tetibe aku feeling2 nak tulis novel pasal pelacur tua plak. pasal hidup dorang kat lorong. n yea, si fauzi husband lisdawati punyer lakonan pun klaka. dia jadik bapak ayam. ada satu scene tuh dia ajak org lalu lalang buat part time melacur kat tempat dia. cam bengong. LOL.

3rd, ending dia pun aku suker. pada aku, ending sesebuah cerita sepatutnya begitu sebab kehidupan manusia itu masih lagi panjang utk diteruskan dgn 1001 cerita yg lain. kalo korang asyik nak happy ending jer, korang tgk lah citer Ombak Rindu.. ataupun aku sarankan korang gi rumah urut. dapatlah happy ending tuh nanti... ahaks!

so pada yg belum menonton, silalah ke pawagam berdekatan anda. biar filem nih cecah rm12 juta (or lebih) jugak!





ps: ofis mate aku cakap kalo nak bagi filem laku, sila letak muka aaron aziz atau sam jadik hero. citer datin ghairah ada aaron aziz, so laku ker citer tuh? dah berapa juta yg dikutip?

11 ulasan:

  1. Shaz...

    teringin nak kutip sign untuk kougar, tapi dah bawak balik cerita tu kat rumah, tak larat nak angkut balik kL.

    ada rezki, sign untuk Tabu eh. tu pom kalau ada orang nak teman.. :)

    tulis sahaja...

    sebab realiti di mana-mana...

    BalasPadam
  2. going to watch this movie!! nice review, shaz!!

    BalasPadam
  3. belum sempat lagi nak tgk :)

    BalasPadam
  4. kalau tak laku filem ini~memang bermasalah lah masyarakat kita.

    sudah terlalu lama,mereka delusi dengan cinta.
    patutnya,mereka dah buka mata~terhadap realiti.

    :-)

    BalasPadam
  5. sam ang shafiie tu kot nama budak tu mmg best actor on the making la..aku mmg suka je dua org ni kalau berlakon

    BalasPadam
  6. ok, besok aku pegi tengok :B

    BalasPadam
  7. cikya: baiklah! thx!

    faizal: gi lah.

    khai: xper...

    mat: juga delusi dgn citer hantu yg mengarut.

    lelaki: gi lah.

    buyui: setuju.

    anwar: ok.

    syah: so?

    leli: ok!

    BalasPadam
  8. Ooo, tulis la pasal pelacur tua tu.. Nk baca gak

    BalasPadam