Ahad, 11 Disember 2011

between redha dan pasrah.


"redha itu ikhlas. pasrah itu menyerah"

siapa yg dah tgk citer Ombak Rindu pasti ingat kat tagline nih, kan? nih ayat si Lisa Surihani kat Maya Karin bile dia tau yg dorang berdua tuh sebenarnya bermadu.

ok, situasi nih sama berlaku kat aku. bkn sebab aku bermadu ngan maya karin atau lisa ataupun angelina jolie, tp sebab aku in between redha n pasrah masa nak tgk movie nih mlm semalam.

citernye begini, ada member aku nih dia ajak aku berkali-kali tgk citer nih. dia kata dia sanggup nak tgk citer nih kat wayang utk kali yg kedua sebab best sgt. dia sampai leh declare yg citer nih antara citer melayu terbaik (or perhaps yg terbaik) since 20 thn lepas. giler seram sejuk aku dengar.

aku nih kureng percaya sket ngan statement dia sebab dulupun dia kata citer Hantu Kak Limah best tp bile aku tgk, aku rasa biasa jer. xder lah klaka sangat sampai aku ketawa terbahak-bahak. tp dia kata, impak menonton di wayang x sama dgn di dvd rm8 ataupun di astro first. so atas dasar sahabat karib n nak membuktikan yg kata2 dia tuh benar... akupun tgk.

hasilnya, aku akui memang citer nih best. nak bagi sampai taraf filem terbaik tuh, memang taklah. jln citer dia cliche jer. (lagipun apa sgtlah ko nak expect, kan? dah namapun novel 90an). ada few scene yg tiru2 citer P. Ramlee atau citer hindustan sket... mcm scene angin kuat tgh2 mlm, ataupun berlari n jatuh dlm ujan ataupun pakcik ko nak rogol ko sebab ko sengal, ataupun ko sebenarnya anak org gaji bkn anak or kaya ataupun ko selam dlm laut/sungai utk carik jam. haaa... lebih kurang camtuhlah.

tapi lakonan pelakon mmg superb. kudos kat maya karin n azizah mahzan. aku x expect langsung maya leh berlakon buat muke seposen camtuh. dulu sumpah aku x faham kenapa dia leh dapat best actress asia pacific utk filem Pontianak but now aku tau lah yg dia mmg pelakon yg bagus. cuma accent dia yg kengkadang terdengar cam sinetron kena polish sket.

azizah mahzan lagi satu. aku mmg x suke ngan pompuan nih. kalo berlakon mesti nak speaking n ngada2. tp dlm citer nih karekter dia kena ngan watak yg dia bawak. aku rasa next year dia ada potensi dpt title best supporting actress dlm FFM. n lagi satu, kalo ada director nak buat movie pasal Bik Mah, sila amik dia. muke dorang nak dekat sama dah aku tgk...

aaron aziz kalo korang minat dia, korang sukelah scene dia yg meleleh airmata tuh. pada aku lakonan dia memang mantap tapi compared to maya, dia kalah. lisa plak, aku x rasa watak jadik pompuan garang2 sesuai kat dia. dah nampak mcm push sgt. aku rasa bagi kat fazura or tiz watak tuh mesti citer nih lagi meletop. bagi kat aku pun oke... hahah!

oh ya, lagi satu aku mmg suke ngan kerja kamera dlm filem2 osman ali. shot dia cantik sgt. ada sawah padi, ada laut, ada gajah, ada ladang teh, cantik giler. cuma satu shot nih yg buat aku pening2 sket. shot tang perut julia ziegler masa dia pakai short dress putih ala2 video klip kak eton. takutlah tgk shot tuh...

haaa.... tuh jelah personal opinion aku utk citer nih. pada siapa yg masih blom tonton tuh silalah tgk citer nih. kalo korang kata aku propa, well, sukati akulah. aku x kene bayaran apa2pun utk puji2 citer nih. cuma aku nak nasihatkan, korang silalah pakai tudung masa masuk wayang. jgn jadik cam aku semlm. tetibe rasa awkward sebab aku sorang jer yg pakai hot pants.

eh?



ps: next malay movie yg aku nak tgk is SONGLAP. aku suke kat adik Syafie Naswip tuh, aku rasa dia ada potensi utk jadik pelakon yg berjaya kat malaya nih....

15 ulasan:

  1. boleh thnlh citer ni.. songlap tu pun mcm menarik..

    BalasPadam
  2. ok tang short dress ala2 kak eton memang seram. sekali tebonjol la.kesian kat julia ziegler sebenarnya.


    dah tonton citer ni.sgt suka tgk maya boleh kekalkan muka seposen dia dr awal sampai habes

    BalasPadam
  3. x berpeluang nk tgk...x pe tunggu raya kot? ke astro first sajork...

    BalasPadam
  4. napa x berpeluang plak? kata dah balik...

    BalasPadam
  5. hehehehe..
    part julia ziegler tuh mmg ngeri!

    BalasPadam
  6. dah balik mmg la....tapi negeri aku duduk kan islamik...mana ade panggung!eh ade..tp kena drive 2 jam....gila gigih nk pergi...

    BalasPadam
  7. aku setuju sangat kalau lisa tu digantikan dengan tiz atau fazura, lebih menjadi mungkin. huiii..adik Mukhsin (shafie) tu mmg terbaik, dia mmg ada aura pelakon hebat. tak sabar juga nak tgk songlap.

    BalasPadam
  8. citer ni dah best plot dia, tapi memang pelakon kurang sesuai...

    BalasPadam
  9. hi, was here because of redha and pasrah.

    http://misschillax.blogspot.com/

    BalasPadam