Selasa, 12 Julai 2011

bersenam sambil bekerja...



aku baca satu artikel menarik tentang saranan supaya pekerja yg sentiasa busy dgn tugas di pejabat bersenam sambil bekerja ketika berada di kantor.

antara cadangan2 yg dikemukakan spt:



oke, skang mari kita bincangkan apa pula consequences nyer di mata masyarakat yakni staff (especially, bos) di sekeliling.

1. berdiri setiap 30-40mins utk panggilan yg panjang.

berapa banyak panggilan panjang yg masuk berbanding phone yg x pernah diangkat? atau angkat phone tp letak customer on hold (dan makan kacang)? n seandainya ko gigih juga kejap2 berdiri, kejap2 berdiri mengalahkan ketuk ketampi, apakah kaki ko x kejang? dan tidakkah nanti org yg melihat akan terpinga2 n beranggapan ko mempunyai bisul yg sedang masak di punggung ataupun ko tgh period?

2. berjalan instead of antar email.

yer, bagus. dgn cara itu, ko xder proof yg ko dah escalate kan keje tuh kat org lain sebab ko cuma ckp kat mulut, sembang2 kosong dgn staff yg lagi satu itu. ataupun dgn cara itu, mungkin bos ko yg mmg dah slalu aim ko akan ingat waktu terluang ko yg mmg free 24 jam di pejabat tuh terisi dgn borak2 ngan kengkawan. best, kan?

*mesti korang dah mule buat muke confuse mcm monyet ini.


3. panjat tangga.

hmmm... sedangkan dr LG ker G floor pun ramai yg gigih tunggu lift yg berejam baru terbukak, nih nak panjat sampai tingkat 6. so malas nak cakap banyak. siapa yg buat keje nih harus diberi pujian.

dan akhir sekali...

4. menjadi mat sikal atau berjalan ke tempat kerja.

ok, skang ko tinggal kat cheras pastuh office ko kat PJ. lupakan peluh yg bakal merembes di sekeliling bibir pusat ketika ko catwalk di sepanjang perjalanan ker office. maybe rexona anti perspirant bole membantu. tp cube ko bayangkan akibat di sudut lain. berapa ramai plak yg sanggup mati katak di federal highway, nanti?

hahahaha....

so, apakah relevannyer cadangan2 yg diutarakan di atas? mungkin ia berguna kpd org2 lain tapi sesungguhnya tidak bagi aku.

ok, kite renung2kan dan okebai.

4 ulasan:

  1. hahahahahaha. gigih la dr cheras ke pj jln kan?

    BalasPadam
  2. qarl; gile2 cadangan nih kan?

    BalasPadam
  3. meluat la aku tgk muka beruk tu..buang arr!!ee!!

    bukan dia suruh berdiri for 30 mins, dia suruh every 30 mins berdiri, kejap je..jgn duduk dr pergi keje spi la ke balik..nnt buntuit ko lebar. tu je tujuan dia, nk elak diabetes sume tu dakyah semata.;p

    BalasPadam
  4. aku anggun. kau ada?12 Julai 2011 4:36 PTG

    buyui: apakah imbasan wajah sendiri?

    BalasPadam