Sabtu, 12 Mei 2012

10 sambutan Hari Ibu yang cam haram.

utk sesapa yg rasa sambutan Hari Ibu itu haram...

1. kalo ko celebrate hari ibu sambil minum2 wine ngan mak ko memanglah haram benda tuh...

2. kalo ko celebrate hari ibu ngan mak ko kat gereja lepas tuh semayang sama2 kpd Jesus kerana memanjangkan usia mak ko, itupun haram ya!

3. kalo ko celebrate hari ibu ngan mak ko tp ko sibuk main twitter/FB sebab nak tau apa lagi yg haram dr page Ustaz Azhar Idrus, yg tuh makruh jer kot?

4. kalo ko celebrate hari ibu ngan mak ko kat kelab dangdut pastuh ko suruh mak ko poco2 sambil pakai tutu... yg tuh haram gak. rasanyalah! tanya Rais Yatim for more info.

5. kalo ko celebrate hari ibu ngan mak ko siap ada suckling pig atas meja, yg nih haram yer. walaupun sucking pig tuh ko buat masak assam pedas n cicah sambal belacan. tetap hukumnya haram.

6. kalo ko celebrate hari ibu ngan mak ko kat kubur keramat sambil buat pemujaan haram... yg tuh sah2 haram! hahah!

7. kalo ko celebrate hari ibu ngan mak ko ngan sepak terajang... yg tuh ngan ko2 haram jadah!

8. kalo ko celebrate hari ibu ngan mak ko berdua2an dlm keadaan yg mencurigakan di bilik hotel.... yg tuh motif sangatlah... kau nih kenapa??

9. kalo ko celebrate hari ibu ngan mak ko dengan cara tinggalkan dia kat tepi jalan lepas dah bagi dia makan kenyang2, yg tuh memanglah ko nih spesis anak haram...

last but not least....

10. kalo ko celebrate hari ibu ngan mak ko hari2 sampai x jadik buat kerja lain yg tuh pun haram. sampai nak gi kerjapun malas, yg tuh haram di mata semua. ha, setuju tak?

so biar ada satu date yg bole buat mak kita rasa spesel. biar dia ingat, oh... harituh si baby shaz buat bende2 nih, bertuah ada anak mcm dia. tak sia2 ayah dia tak pakai sarung dulu... eh?

pada aku, sambutan tuh maksudnya kita buat something special dr kebiasaan. bukan setakat call atau jumpa2 kejap pastuh blah. biar ada satu tarikh, tak kiralah tarikh apapun asalkan tarikh tuh tinggalkan kenangan yg best kat dia n diri kita.

yg penting skalik nawaitu sambutan tuh macam mana. walaupun ko tuh anak haram (aka anak luar nikah) tapi kalo ko celebrate ikut cara Islam mcm ko jumpa mak ko, belanja dia makan, mintak maaf kat dia atas segala dosa2 yg dah ko buat, bagi dia duit, cium pipi n kaki dia lepas tuh solat sesama n doa kat Allah semoga pintu rezeki ko sentiasa dibuka utk ko bahagiakan dia dunia dan akhirat, insya-Allah yg tuh halal.

dok gitu?


ps: kepada Jaharah Yusof,  Selamat Hari Ibu. You have done so many remarkable things that I am so proud of you for doing.Thanks for being a great mother.

16 ulasan:

  1. oi kalau pegi cuc nk doakn umr mommy pjg tu kn lgi elok dpd doakn dia cpt mati!!!

    BalasPadam
    Balasan
    1. tanpa nama: bila ilmu di dada tiada, nasihat berguna di sangka seranah belaka.
      der baca habis then faham apa penulis nak sampaikan then kalau kau nak bantai jugak biar la nampak yang kau ni habis sekolah.

      Padam
  2. ikt sedap je ckp cmni... allah ada ajar kau kutuk org ke? ke muhammad yg ajar?

    BalasPadam
  3. happy mother day 2 all. Utk mommy JA jugak.

    JA : Tanpa nama tu xcukup kasih syg la tu...tu menyalak xbertempat.

    BalasPadam
  4. qaseh: biarkanlah dia... eh, terima kasih anyway. happy mother's day to your mom too...

    BalasPadam
  5. tanpa nama: kenapa ko terasa sgt? ko celebrate ngan mak ko dgn cara2 yg disebutkan di atas ker?

    BalasPadam
  6. hahaha macam haram contoh2 hari ibu u shaz. seram i... selamat hari ibu to you too shaz *err mcm salah wish jer*

    BalasPadam
  7. hid: thanks hid... u lah anak ikan i yg pertama wihs kat i...

    BalasPadam
  8. jejaka lepas geram ye....paparan ini rasanya berkaitan di FB saudara.

    Bagi saya dalam isu menyambut hari ibu adalah berkenaan "Nawaitu" iaitu niat dalam hati.Insyaallah jika niat itu bersih maka bersihlah hasilnya cuma niat itu harus diselarikan dgn apa yg hendak dilakukan.

    bergantunglah pada pandangan masing2 kerna zaman IT kadang kala pemikiran manusia boleh terjebak kepada "pendek akal fikiran".

    mungkin maksud "Haram" itu tidak diperjelaskan dengan detail dan terperinci.

    ......salam persahabatan dari rakan lama...airelfatta @ suarasepi.

    BalasPadam
  9. aku rasa point2 tu semua mmg la benda2 haram yg tak ptt diamalkan kan? pasal ni pn nk bising ke. tak nak sambut sudah, nak sambut pun lantak lah kan?

    BalasPadam
  10. yeahhhh..agree sgt dgn entry ni :)

    BalasPadam
  11. airrel: lama x dengar citer... apa kabar?

    buyui: kan?

    VFN: thanks.

    BalasPadam
  12. kan..pasni sapa yg lahir 25/12 mesti x leh nak sambut bday...nanti dikatakan haram plak sebab katanya sambut xmas...aje pendek akai...

    BalasPadam
  13. InsyaAllah.. xde nyer harammm.. baru jer celebrate smlm.. xde buat benda benda yg leh mendatangkan harammm.. selamat hari ibu yer tuan tanah~

    BalasPadam
  14. azataq: hari ahad pun x leh celebrate sebab tuh penghulu hari org kristian...

    shin: insya-allah.

    BalasPadam
  15. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam