Selasa, 9 November 2010

laptop boleh panaskan telur


ni ada peringatan kepada kaum2 adam yg bertelur di luar sana. kaum2 adam yg sudah tidak bertelur kerana telurnya telah dikapankan selepas di-operate juga boleh baca kalo nak. no hal....

kajian telah dijalankan oleh State University of New York terhadap 29 org lelaki can do yg menggunakan laptop (yg diletak di atas riba) baru2 nih mendapati testicles (atau nama kampungnya, telur) mereka telah dgn cepat menjadi panas hingga ke tahap merbahaya walaupun mereka menggunakan protective pads di bawah laptop tersebut.

kata study leader, Professor Yelim Sheynkin, "suhu testicle volunteers nih semua meningkat ke angka to 2.5 C selepas menggunakan laptop di atas riba dlm jangkamasa sejam. bayangkan kalo 2 jam atau 24 jam. tak ker telur tuh dah bertukar rupe menjadi telur pindang atau scramble egg?" *heheh. skrip prof nih aku tokok tambah utk menyedapkan citer.



walaupun tiada bukti sahih yg mengatakan cara menggunakan laptop di atas riba nih boleh menjejaskan kesuburan lelaki, tetapi drpd kajian di atas mereka dapat merumuskan bahawa: memanaskan scrotum lebih dr 1 degree C sudah cukup untuk merosakkan sperma.

*untuk pengeluaran sperma yg baik, suhu testicles di luar tubuh perlu lebih sejuk (few degrees cooler) drpd bahagian testicles di dalam tubuh.

kata prof nih lagi, jika lelaki2 ini duduk di dalam keadaan terkangkang sekalipun, dgn tujuan utk menyejukkan telur mereka yg semakin panas kononnya, masa yg diambil kurang drpd 30min utk membuatkan ianya kembali overheating.




hmmm... so moral of the storynyer.....

bagi yg feeling2 guna ipad/laptop, duduk2 plak atas sofa sambil main tenet depan TV tuh, fikir2kan lah consequences nyer yer.... korang tak berniat nak buat telur rebus secara magic, kan?

ps: tetibe aku rasa mcm pakar sakit tuan masa type entry nih.... hehehe

19 ulasan:

  1. Sungguhh hebat entry nih... x sangka kan leh jadi mcm tu skali...
    *tetiba nak makan telur rebus ayam kampung... hihi
    moral of the story:
    gunalah desktop jer..

    BalasPadam
  2. telur masak separuh satu! taruk kicap siap2 taw

    BalasPadam
  3. sedap telur separuh masak..hehe nak2 telur ayam kampung..wala

    BalasPadam
  4. ryma/qaseh/wan: korang semua nih ingat aku anney ker mintak telur rebus semua???

    BalasPadam
  5. hahaha...
    kita pagi2 x bfast lg nie.. baca entri nie teringat makan je..
    *suka makan kuning telur.. hehe

    BalasPadam
  6. hahahaha

    mmg xpenah buat.. panas kot bwh lappy tuh..

    BalasPadam
  7. hahahaha!!!! gelak besar aku, tp ye lah mmg panas pun lappy tu klu di letak direct atas paha bagai..masa skang benda2 simple2 pun boleh effect kesihatan. cane nak hasilkan yg berkualiti ni lelaki? :P

    BalasPadam
  8. selain telur (haha), peha pun boleh jd merah akibat kepanasan laptop tu

    BalasPadam
  9. hak3,...seb bek la teloq wa ni teloq original..ada waranti lagi tau....wkakakakaka

    BalasPadam
  10. Uncle, MERBAHAYA mana ada dalam Kamus BM ;) haha ;)

    BalasPadam
  11. kelakar weh baca n3 ni..jgn mrh eh hehe

    *aku xleh mkn telur wpun suka

    BalasPadam
  12. agak2 tgh2 mlm nk mkn telur rebus apelagi......

    BalasPadam
  13. buyui: kan? kalo hang, hang rasa nak letak celah mana?

    may: lamanya menyepi... apa kabar???

    ann: klaka pun nak marah? giler ker apa?

    faiz: make me apa?

    FN: habis ada dlm kamus mana?

    ray: waranti berapa tahun?

    dzull: tuh baru telur... belum yg ada kat atas telur tuh lagi.... heheh

    sue: ntahlah, cube ajar sikit....

    qarl: ye ker x penah... kata suka yg panas2

    BalasPadam
  14. ikut keadaan..kalau aku rasa nak separuh masak aku letak tepi je...kalau nk betol2 masak nk mkan ngn nasik lemak aku ltk tgh2 kasik lama2 sikit.. :P

    BalasPadam
  15. azni: nice ker? biase2 jer...

    buyui: hahahah... kalo nak buat telur seribu tahun?

    BalasPadam
  16. hahaha..
    xpernah xtau sebelum nih..

    BalasPadam