Sabtu, 27 November 2010

keje berlambak tapi gaji sikit???

ada news menarik yg aku baru baca dari New York Times berkenaan dengan mereka2 yg ingin mencari kerja dan menulis resume.

mengikut survey di US, employer akan menghubungi attractive men (yakni jejaka anggun macam aku *lihat pic di bawah) utk ditemuduga lebih tinggi 2 kali ganda dr lelaki2 yg menghantar resume tanpa gambar atau yg memiliki wajah2 yg biasa saja. wajah2 biasa nih maksudnya xder lah huduh, tp biasa2 jer. artikel nih x tulis plak untuk lelaki yg berwajah huduh macamana plak nasib dorang. anggap jer lah dorang x di contact langsung, ok?



tetapi sebaliknya situasi nih x plak berlaku kpd pompuan yg chantek. katanya, pompuan yg x bagi gambar dlm resume mempunyai peluang yg lebih cerah utk dihubungi berbanding pompuan yg chantek atau yg berwajah kurang astaghfirullahalzim. antara sebab2 kejadian aneh nih berlaku ialah kerana adanya sifat hasad dengki yg berleluasa di kalangan rakan sekerja perempuan terhadap pekerja2 baru yg memiliki wajah yg lebih chantek dari mereka. bole?

walau bagaimanapun, bg pompuan yg feeling2 dia chantek dan diva (macam aku jugak), jgn bersedih sangat sebab kajian sebelumnya ada juga menyatakan jika mereka diambil utk bekerja, chances bagi mereka utk mendapat kenaikan gaji lebih tinggi dr pompuan yg berwajah selisih malaikat 44 (yakni lebih huduh dr astaghfirullahalzim) di tempat kerja yg sama.

kire bos sayang lebih kat pompuan2 yg chantek nih. yg muke ala2 tuh, walaupun keje mengalahkan oprah winfrey, dorang tolak tepi jer lah. bonus kureng. hahahaha... bole cenggitu?



so memangkan aku nih kalo drag boleh jadik secantik Suhaila Salam dlm citer 2 Alam yang baru mendapat kutipan sebanyak RM40 hengget tuh, aku tertanya2 gak bile plak gaji aku nak naik nih???? kerja dah macam balaci dah hari2. asik2 kene maki ngan customer jer.... gi pagi balik malam. bos, kalo u baca blog i, u tolonglah dengar rintihan i nih oke?! pleaseee????


ps2: Bobby Bikin Panas chapter 10 sudah berada di pasaran. sila klik http://shazjohar.wordpress.com/ utk membacanya. tenkiu.

22 ulasan:

  1. peluang cerah nak ditemuduga ni.. heheh..

    sabar yerk pakcik.. mgkn bos pakcik lama xonline.. klu x mesti dia baca blog pakcik ni.. k.. sabar yerk..

    BalasPadam
  2. waahaha..mcm tue pun ader ker.adoi dunia2 .ptut la rmai jobless. .

    BalasPadam
  3. syah: tgh bersabar lah nih....

    buchux: so u dpt keje ker x?

    BalasPadam
  4. hak3....bos mmg xkn paham...nk untung je lebey....caitttt

    BalasPadam
  5. qaseh kerja kerajaan. ade pegawai yang wat keje2 thp pembantu bwhan je tp gaji gred pegawai. ;-P

    BalasPadam
  6. keje kerajaan mmg menyeronokkan.... kerja sikit jer.... relax banyak...

    BalasPadam
  7. klu la ai one day diberi peluang memilih candidate..sah2 la aku pn tgk gambar nak yang elok2 je muka....biasala tu..haha!

    BalasPadam
  8. buyui: ko mmg.... kalo aku pilih hati budi. bole?

    BalasPadam
  9. hahahaha aedh. pepagi buta dah sakit perut gelak. hanj!!!

    BalasPadam
  10. takde keje pon gaji naek..keskeskeskes

    BalasPadam
  11. jgn...tergadai body :P [suka kannn?]

    BalasPadam
  12. ♪♫•*¨*•.¸¸¸¸.•*¨*•♫♪♫•*¨*•.¸¸¸¸.•*¨*•♫
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    Kami DAtang Ziarah Blog Anda
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    ♪♫•*¨*•.¸¸¸¸.•*¨*•♫♪♫•*¨*•.¸¸¸¸.•*¨*•♫

    EEEMMMMM nasi hayam Penyek.... adoiiii sodap bang oii....

    beb kalau bos lelaki tentulah suka kat pekerja pompuan
    tapi kalau bos pompuan mesti cintan cintun lah kat lelaki macam jejaka angun...


    kerja banyak bos bukannya tau .... bos bagi gaji ciput hahh bos tu kedekut pahit tahi hidung masin...


    hahhh tu lahhhh kalau ko cari datin-datin tentu tak yah kerja penat penat tau.... layannnn jeeee

    BalasPadam
  13. bos, tlg la si jejaka anggun ni, dia punya gaji tu kasi up sikit... bkn apa, utk blnja saya makan pizza...hehe

    BalasPadam
  14. owuh..patut lah ai rasa susah nak dpt interbiu...sebab pompuan2 lah gamaknya yg dpt borang ai...maka dia campak nya borang ai dlm tong sampah..sebab dia jeles ler..isk isk isk

    BalasPadam
  15. azataq:nk kata ko chanteklahhhh??????? :p

    BalasPadam
  16. kekekeke!!! cenggitu ye..elaboration yg menarik

    BalasPadam
  17. Shaz..at least gaji kau lebih tinggi dari gaji aku..

    BalasPadam
  18. guess: hehehe... mana ko tau gaji aku lg tinggi? bukan gaji ko beribu ribu mengalahkan gaji mr goh?

    suhada: kan? menarik mcm ai kan?

    BalasPadam
  19. Sebenarnya aku pun tak tau Shaz...aku agak jer. All I know U guys make me happy, kalau silap tu tegur jer

    BalasPadam
  20. guess who: heheheh. mr low tuh apa citer? ada ker dia kata, "can i speak to human?" ingatkan dia perli rupernyer nak ckp ngan hilman. heheheheh!!

    BalasPadam