Selasa, 21 Julai 2009

hari ini dlm sejarah


pada July 16 1969, kru Apollo 11 yg diketuai oleh Neil Armstrong, bersama 2 org lagik astronauts - Buzz Aldrin and Michael Collins telah berlepas ke bulan melalui Launch Complex 39A di Kennedy Space Center, Florida, USA. dan 4 hari berikutnye (July 20), mereka mencatatkan sejarah menjadi manusia pertama yg menjejakkan kaki ke situ. wow!!

kini setelah 40 tahun sejarah itu tertulis, USA dan negara maju yg lain masih lagi terus berlumba-lumba utk terus mencari misteri yg ada di sebalik angkasa lepas yg berjuta juta batu jauh nyer dr muke bumi nih.


kemudian , aku pun tercari2 artikel tentang astronaut kita yg penah ke angkasa sethn dua dulu - Sheikh Muszaphar Shukor. aku nak tahu apa yg dia bawa pulang n apa yg dia dah dapat selain percutian percuma ke angkasa dgn tajaan sepenuhnya dr kerajaan. menariknyer, aku terjumpe satu artikel lama yg dikeluarkan oleh salah sorg mamalia yg aku kire berstatus bijak tentang apa yang dia mahu si pak sheikh kita nih buat di angkasa. hmmm....




Wednesday November 15, 2006
KUALA LUMPUR: Malaysia's first astronaut will do what no one in space has done before: play traditional Malay children's games without gravity.

The astronaut - yet to be selected - will play "batu seremban,'' or "five stones'' and spin traditional Malay tops in space, Agriculture Ministry parliamentary secretary Rohani Abdul Karim told parliament on Wednesday.

Rohani, who was replying on behalf of the Science, Technology and Innovations Ministry, said the astronaut would also do batik painting and making teh tarik.

She said this in reply to comments made by MPs on what the Malaysian astronaut might do in the International Space Station.




babe... cik kak kita nih bergurau ker apa? cukup2 lah kita ada menara tertinggi atau orang tertinggi dlm dunia nih. tak kan nak ada teh tarik tertinggi sampai ke angkasa skali beb??? mat saleh sibuk nak carik samples, UFOs, aliens semua... yg kita dok sibuk fikir nak canting batik kat bulan? aiyo!

sori aku ada kat US ketika pak sheikh nih take off ke angkasa lepas so aku x tau la plak apa yg dia buat kat sana. but aku ada satu soalan cepumas yg aku nak tanya kat reader aku yg cerdik pandai semua nih lah...

sesuai ke istilah astronaut tuh diberi kat dia? lance bass (kump. N'Sync) dulu pun ada ura2 nak ke space gak tapi org gelar dia space tourist so apa beza astronaut ngan space tourist ek?




ps: astronaut.... hik! hik! sure or not?

13 ulasan:

  1. no komen...
    aku tak bijak nak kasi komen terbuka cenggini.. hehe

    BalasPadam
  2. muahahahahaha

    elok le u discuss ngn I punya MR physics man tu

    beliau lebih bnyk idea dari I klau bab2 astronaut ni...

    sbb, dalam kelas dia, asyik nak mengutuk pak sheikh tu jer

    =P

    BalasPadam
  3. bukan mengutuk cik puteri... cume menanya...

    BalasPadam
  4. dalia suka tgk muka angkasawan negara tu....ensem...hikhikhik...sape nak kutuk dia ke...puji ke...dalia tak kisah...hehhee...

    BalasPadam
  5. dalia....
    aha mmg hensem dia tuh....
    cam ai sikit!!!

    BalasPadam
  6. heh!! kalau takat berlegar2 kat angkasa tu ja dah dapat title astranaut .. you dah berapa kali agaknya ek jadi astranaut ni???

    AiLing.

    BalasPadam
  7. liling...

    best gak soalan tuh....
    dah berkali2 dah... x terkire....

    BalasPadam
  8. mmg i pon berfikiran sama cm u gak...klu setkt dok terhuyung hayang cmtu ....i pon bley wt nanti dpt title fompuan astranaut pertama lagi..

    BalasPadam
  9. betul cik buyui....
    kalo banyak duit boleh jer....

    esok2 siti nurhaliza pun pergi ke angkasa jugak. tp duit kerajaan la. kerajaan kan sayang kat dia....

    ahaks!!

    BalasPadam
  10. hahah... x caya tunggu jer la...

    BalasPadam
  11. Sori to sayz bg eden Dr.Muzaffar xlayak di gelar astronaut..jojakan kaki kek bulan pon tak lopeh muehehehe...

    BalasPadam