Ahad, 19 Julai 2009

9 hari 10 bende



semalam hari yg sungguh memenatkan n ari nih aku nak chill out sebanyak mana yg mungkin.

bayangkan pagi aku bangun mengajar anak murid aku yg ada di turkey. tengahari tunggu org dtg nak inspect umah. petang pergi melbourne jumpa kawan for tea n dinner. n then, jumpa kawan lagi lepak kat bar main pool (babe! dah dekat 10 thn aku x main pool tuh. pukul bola pun dah mcm hanj dah!) and tgk live show. ada group reggae dari mixed Australian n Timur Timor nama Sol Nation. balik sampai umah kul 2.15am aku terus collapsed. ari nih bangun2 pukul 12pm. hamik kau!!!

anyway, aku nak citer ari nih merupakan ari yg kesembilan terakhir aku berada kat sini. semlm b4 tido aku dah fikir2 apa yg akan aku miss bile aku balik kat KL nanti...... nih list yg aku dapat.



1. mulut berasap di pagi hari. bukan asap rokok tapi asap dari nafas aku yg kesejukan. pegh!

2. tido dgn track suit, long sleeve shirt, socks ngan electric blanket. babe, rentung aku kat KL kalo tido mcm nih....

3. mandi dgn hot shower sepanas2 alam sampai bole masak telur rebus... pastuh kuar toilet menggigil nyesal mandi lama2...



4. kuar rumah ngan baju 3 lapis siap gloves, skarf, beanie...

5. nampak possum yg ala2 comel tapi sebenarnya perangai cam tikus.

6. koala n kanggaru yg kaki posing n burung2 eksotik yg bersarang kat belakang umah.

7. tram yg kongsi jalanraya dgn vehicles lain. sama lah lebih kurang konsep ngan LRT tp yg nih instead of kat atas dia kat tgh jalan.




8. kelas gamelan dgn bunch of mat saleh every wednesday. aku plan nak sambung kelas nih kat KL kalo ada.

9. makan kat kedai mamak or restaurant malaysia or kopitiam yg harga teh tarik ngan roti canai mengalahkan makan kat five star restaurant kat KL tuh.

10. last but not least, orang putih yg gile setiap malam sabtu. australian football fanatic fan yg kecoh2 lepas mabuk. jiran tetangga yg tegur, "hey mate!" setiap kali nampak ko kuar umah. perempuan dan lelaki yg sexy2 belaka. dan juge white trash yg walaupun suhu tahap beku tetap x pakai kasut.


tapi lepas aku dpt 10 lists di atas, aku terfikir betapa bertuahnya aku berada di negara sendiri. sebab aku dapat jumpe mak aku. jumpe kawan2 lame. dapat gi karaoke. dapat gi shopping lepas pukul 6pm. dapat lepak2 kat kedai mamak pagi2. dan best of all, dapat jadik org malaysia yg penuh dgn suasana korup di kalangan polis, politik dan masyarakatnye. amin....

18 ulasan:

  1. lucky u...! jelous..!!!!
    seems like u r enjoying ur life in melbourne...happy for u bro.. i miss malaysia too..especially gi shopping lepas 6pm,then kedai mamak lagi..adeyh..rindu weyh...tapi yg tak leh blah tu ko siap kutuk politic n police lagi tuh..adusy..!!!hahaha

    BalasPadam
  2. tuh la kebenarannya kery....

    malaysia bole!!

    BalasPadam
  3. koala n kangaroo posing blakang umah??

    ye ke??

    kewl..

    BalasPadam
  4. nk mintak tlg snap koala..kangaroo ngn burung2 eksotik blakang umah tu bley tak??n summore takde ke sessi2 bergambo ngn jiran tetangga yg pose mcm gambar kelas darjah 6??kenangan tu sume tuuu....

    BalasPadam
  5. karl;
    koala n kanggaru tuh x kat belakang umah org lain.... burung tuh jer yg kat blakang umah ai!!

    buyui;
    koala pic ada. kanggaru pun ada. burung dah cube tp selalu x sempat!!! haha!!!

    sesi bergambar ngan neighbor x mo ah. malu...
    tp mamat depan umah nih meletop siot!

    BalasPadam
  6. balik malaysia bwk ole2...hehehehe...bukan mahal sgt dalia nak..bwk anak kangaroo..dalia nak ternak (ye ke ni?? hehhee...) kat balkang uma....

    BalasPadam
  7. Welcome home!! nak kena bawak kain rentang ka kat KLIA?? tak per balik Msia nanti bleh pilih2 mesjid mana yang kasik khutbah jumaat yang best .. bleh pilih2 restoren mamak mana yang offer murah, sebab dia cuma perangat kari semalamnya!

    pastu bila kat Msia nanti jangan cari pasal dgn SPRM!!

    AiLing.

    BalasPadam
  8. dalia;
    bole apa salahnyer... berapa kilo nak?

    liling;
    SPRM tuh mende?

    BalasPadam
  9. SPRM= suruhanjaya piliharan raya malaysia kut

    =P

    ermm

    syiqa nak mintak kirim neighbour u depan umah tu boleh x??

    pastu, bleh la syiqa teman liling tu bentang kain rentang kat KLIA..

    *mentang2 la cuti seminggu...*

    BalasPadam
  10. hehe syiqa...

    serius mamat nih meletop. bawak keta sport lagik. mcm porsche limited edition. x tau la keje apa. jual dadah ke jual pompuan.

    kalo rase2 bole lipat2 dia dlm luggage, nak gak bawak balik.....

    BalasPadam
  11. huh!!!
    sudah mau balik ka...
    begitu cepat masa berlalu yerr...

    BalasPadam
  12. yer la cik adam....
    beta sudah mau pulang

    BalasPadam
  13. jejakaAnggun,
    dan best of all, dapat jadik org malaysia yg penuh dgn suasana korup di kalangan polis, politik dan masyarakatnye.
    hahaha
    tergelak aku baca ayat ni

    BalasPadam
  14. memang gitula hakikatnye pun....

    BalasPadam
  15. ya ya.. gitula anak jati malaysia...

    masih lagi menagih kasih sayang di bumi sendiri.. xde apa yg lebih indah dari negara sendiri... walaupun, banyak korupsi, politik, etc.. tp itu tetap indah...

    selamat pulang ke malaysia beb!!!

    BalasPadam
  16. cik gu aznee....
    jangan lupa siapkan bunga manggar ngan kompang kat KLIA nnt yer!!!!

    BalasPadam
  17. SPRM = Suruhanjaya Pencegah Rasuah Malaysia !!

    Ishkkk ni mesti tak baca hot news kat Malaysia sekarang ni ..

    AiLing.

    BalasPadam
  18. ohhhhhhhhhhhhhhhhhhhh.....

    so kalo carik pasal bakal jatuh bangunan kah?

    BalasPadam