Khamis, 24 Februari 2011

cabaran n pengalaman boleh bayar sewa rumah x?

bagi yg memiliki mata palsu atau bebola matanya satu menghala ker kutub utara manakala yg satu lagik ke arah kutub selatan, sile klik pic di bawah untuk visual yg lebih jelas.



entry kali nih nak menyentuh isu bos dan pencacai pekerja bawahan.

dialog di atas sama dgn apa yg dah berlaku ngan kawan aku kat ofis dia bila mana dia bertanya kpd bos dia dgn soklan, "kenapa keje aku nih x berbaloi ngan gaji yg aku dapat?"

jawapan bos dia lebih kurang samalah dgn jawapan bos dlm kartun tuh. dan jawapan itu telah menimbulkan kesentapan dlm diri dia sendirik. sian...

aku nih nak citer banyak pun cam malas. aku rasa orang buduh jer kot yg nak percaya dgn kata2 hikmah bahawasanya kite bekerja jgn pikir pasal duit sangat. pikir pasal cabaran n pengalaman berharga yg bakal atau telah kita dapat.

pasal apa, aku ada bbm oprah winfrey baru2 nih. aku tanyalah caner dia leh jadik jutawan kan.... dia kata kalo setakat berpandukan cabaran n pengalaman semata2 dia bukan saja x mampu nak bukak sekolah kat Africa, malah dia x akan larat nak bagi sorang penonton sebijik keta dlm show dia. tok siti punyer talk show pun x bagi hadiah camtuh apatah lagi dia kan?

so, berbalik kpd kawan aku tadi (serta reminder utk diri sendirik), kalo raser2 keje ko tuh menyesakkan fikiran tp gaji yg ko dpt tuh x setimpal, baik ko blah jer lah. stay lelama pun buat sakit jantung buat apa....



ps: soalan ulangan: ada sesapa yg nak bagi aku keje part-time dgn gaji rm1000 sejam? Ada? Mampu?

ps2: rasa2 lepas KOUGAR publish nanti, aku leh jadik jutawan x macam Candace Bushnell?

ps3: sile klik Bobby Bikin Panas utk membaca sambungan apa yg terjadi pada si Alfie. enjoy!

10 ulasan:

  1. setuju.... kalau tak berkenan, blah je la.. lagi2 bos yg macam harem...

    BalasPadam
  2. betul2! heee aku pinjam la katun ko tu post d fb. manatahu bos nampak. ehehehe

    BalasPadam
  3. kita mestilah nak gaji yang setimpal dgn kita.. pengalaman, pengalamanlah.. gaji tetap gaji.. n i yg buat xpuas hati nih..

    BalasPadam
  4. setuju, si boss tu ckp sbb dia keje bukan sehari dua dh boleh duduk kangkanggg je mengarah org boleh lah [sambil tutup muka takut boss nampak muka aku..mana tau dia baca blog ko..haha!]

    BalasPadam
  5. kebetulan tjdi kes yg lbh krg same kt adik aku..ak pun nasht kt dia suh blahhh jer

    BalasPadam
  6. to all: bokojo lah kito... sekueknyo....

    BalasPadam
  7. hid: ada.... tp dia kene kencing manis....

    BalasPadam
  8. ,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
    //__l_l_,\____\,__
    l_---\_l__l---[]lllllll[]
    _(o)_)__(o)_)--o-)_)___
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    Salam Persahabatan kami datang ziarah blog anda
    http://firestartingautomobil.blogspot.com/
    http://bukandoktorveterinar.blogspot.com
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

    wehhhh 1 jammm RM 1000 cehhhh .... 1 juta rupiah pun tak ade orang nak bagi tauuu....

    adoiiii melampau betoiiii nak gaji kan ko ajerrr bos ko sesak nafas tau...

    BalasPadam
  9. tp jaminan dia akan sesak nafas pasal hal lain kalo aku keje ngan dia....

    BalasPadam