Khamis, 16 September 2010

orang puteh ker, orang itam ker, orang biru ker, kite kan orang malaysia?



aku rase x berapa best sejak kebelakangan nih berada dlm bumi malaysia yg serba indah ini. despite govt sibuk dgn slogan 1Msia nyer, setiap hari aku masih lagi disogokkan dgn berita2 yg kurang enak utk didengar.

x cukup dgn cerita bendera kita dibakar dan embassy kite dilempar taik oleh warga asing di jakarta... kemudian lepas satu, satu berita pasal rakyat jelata bumi bertuah nih plak yg sibuk nak bersengketa & masih x jemu2 membenci antara satu sama lain.



1st, seorang guru besar berbangsa Melayu yg memberi statement mengutuk bangsa2 lain di Kulaijaya. statement yg aku kira amat sensitif walaupun aku nih sendiri bukan lahir dari bangsa yg dikutuk itu. just imagine, kalo guru besar boleh berkata mcm tuh depan anak murid, apa plak pemikiran anak murid yg masih lagi perlu dilentur & dididik? whatta shame...

2nd, kisah Namewee, seorang lelaki Cina yg mengeluarkan klip video di Youtube yg menyelar guru tersebut dgn kata2 kesat. sebelum tuh dia pun pernah mengeluarkan vid berbau perkauman n anti govt berjudul Negaraku. again, terlalu kasar sehingga menimbulkan ketidaksenangan kepada telinga (org MELAYU amnya) yg mendengarnyer.



3rd, kisah pembunuhan kejam Datuk Sosilawati Lawiya, lawyer Ahmad Kamil Abdul Karim, CIMB bank officer Noorhisham Mohammad, n driver Kamaruddin Shansuddin (dibunuh sebelum dibakar) di sebuah ladang di banting baru2 nih. semua tertuduh dikatakan berbangsa India, n mastermind nyer seorg lawyer bergelar datuk. masya allah. aku yakin walaupun ianya secara kebetulan (kerana ada juga mangsa2 suspek yg bukan berbangsa Melayu sebelum ini) tapi aku percaya, masyarakat tetap akan mengaitkan kes nih dgn isu perkauman.

kenapa semua nih boleh terjadi? allahu alam, aku sendiri tertanya-tanya. mungkin semangat 1Malaysia yg dilaung2kan oleh kerajaan itu masih belum cukup tebal di dlm diri. mungkin iklan kat TV yg menayangkan semua bangsa bermesra2an sambil nyanyi2 lagu patriotik dlm semua bahasa dgn kostum yg pelbagai tuh tidak cukup. mungkin kite perlu kesedaran yg lebih. mungkin kite perlu disimbah air supaya kita bangun dari mimpi. or maybe kite kene ada law yg macam nih...




Or mungkin kite perlu buat solat ghaib utk mencari blk semangatnyer yg dah lama hilang. renung2kan dan selamat beramal......



ps: xder faedahnyer kite bergaduh2 ngan bangsa lain nih. bukankah perpaduan itu teras kejayaan?




SELAMAT HARI MALAYSIA, SEMUA!!!!

11 ulasan:

  1. *♥♥♥♥**♥♥♥♥**♥♥♥♥**♥♥♥♥**♥♥♥♥*
    ----==--SalamAidilfitri---==----
    --=== Maaf Zahir & Batin ===--
    *♥♥♥♥**♥♥♥♥**♥♥♥♥**♥♥♥♥**♥♥♥♥*
    Budak-budak main mercun,
    Jangan sampai terbakar tangan,
    Di Aidilfitri kita berhimpun,
    Hulurkan tangan meminta ampun.

    Anak zirafah dimakan buaya,
    Buaya Tain makan kelapa,
    Bila makan juadah raya,
    Yang miskin jangan dilupa.

    Sudah tiba Hari Raya,
    Setelah kita sebulan berpuasa,
    Hari Raya di sambut gembira,
    Jangan pula ada yang berduka.

    Pagi raya semua gembira,
    Berjalan bersama rakan dan taulan,
    Ketika enak menjamu selera,
    Orang yang tiada jangan dilupakan.
    *♥♥♥♥**♥♥♥♥**♥♥♥♥**♥♥♥♥**♥♥♥♥*
    buat pembaca blog kami
    http://firestartingautomobil.blogspot.com
    http://bukandoktorveterinar.blogspot.com
    semoga kesalahan dimaafkan, silaturrahim kekal erat

    wehhhhh satu malaysia ke cam tu orang putih orang itam kalau campur kan jadi orang biru wahhhh pandai lah ko....

    beb sorry aku baru naik cuti rayo ni... ni aku sesaja bukak blog ko waarrggghhh aku tertinggal banyak entry ko lahhh...

    harap malaysia yang bibilang kaum aman damai sejahtera berkongsi negara....

    BalasPadam
  2. kannn...
    aku juga merasa kurang enak, sakit hati dan berharap baik
    agar penduduk malaysia menghayati RUKUN NEGARA
    supaya Malaysia aman, harmoni dan terus maju

    sejak 2000 dengan meluasnya kegunaan internet
    medium blog, FB & utube menjadi medan mencaci, fitnah, hasut dan provoke
    mana2 kaum yg terguris/sentap mesti membalasnya
    maka sekian.. tiada sudah.. berterusann

    risauuu

    BalasPadam
  3. so true!! agreed with u.. tatau la apa nak jadi.. corak fikiran memasing ni lelain... yg shallow jselalunya berckp tak pakai otak.. ikut perasaan.. kat fb tu.. dok sibuk melayu2 ni nak bakar kuil la apa la.. astagfirullah.. thats why i update my status tuh semlm.. sad lah org melayu kite nih!!!

    BalasPadam
  4. sokong pakcik..

    tp pakcik klu setakat iklan jer.. apalah byk sgt kesan pd masyarakat..
    cuba kerajaan cari inisiatif lain..

    BalasPadam
  5. selamat hari malaysia semua....

    setiap manusia ada sifat kejahatan dlm diri. kpd apa/siapa kita salurkan kejahatan itu yg slalunyer memakan diri sendiri....

    BalasPadam
  6. buat kali ketiganya semlm ai sebak lg tgk 1957:hati malaya bila tgk org dulu2 sume kaum boleh duduk sepakat bersama2...

    BalasPadam
  7. depa dah tak ada keja lain dah. dok mengarut sambil korek idong. baguih perangai. pi terjun lombong naa.

    selamat hari malaysia

    BalasPadam
  8. hid: pandai ckp utagha skang no...

    buyui: i x sebak pun. film tuh mcm x cukup jiwa la...

    BalasPadam
  9. try bubarkan sekolah jenis cina and tamil dulu :)

    BalasPadam
  10. lynn: dan sekolah aliran agama juga...

    BalasPadam