Rabu, 27 Mei 2015

Buku Baru Guys....

Hai, Jejaka Anggun kembali bersiaran.



Lima bulan jugak aku tak usik blog ni, ada lagi ke orang yang post entry dalam blog? Huhu. Niat asal memang aku nak biarkan je blog ni bersawang tapi memandangkan aku nak keluarkan buku baru (dua pulak tu) dan aku nak cerita panjang lebar so aku rasa lebih afdal jika aku luahkan jer semua kat sini.

Anyway, korang2 di luar sana yg sibuk2 duk tanya, "bro, bila nak kuar buku baru?" "bro, rindulah dgn tulisan shaz johar..." "bro, bro ni cun ah..." (ok, statement yg ketiga tu aku exxagerate) sekarang ni lah masanya utk korang bergembira bak dunia ni tiada hari esok.

Aku, sekali lagi (#beliaulagi) dgn kerjasama Buku Fixi akan keluarkan dua buah novel, satunya novel karya aku sendiri berjudul NOTA dan satu lagi terjemahan karya penulis bestseller: John Green, tajuk asal Paper Towns, yg diberi judul PEKAN-PEKAN KERTAS.

Meh aku cerita pasal NOTA. First, novel ni takde kena-mengena dgn NOTA, filem baru Maya Karin yg akan keluar wayang tak lama lagi tu. Ni novel aku yg kelima, dan buku yg keenam bersama Fixi. Satu buku tu koleksi Cerpen  (CERPEN SHAZ JOHAR). Novel ni menceritakan kisah seorang penulis yg novel pertamanya tak laku so dia gigih cari cerita yg menarek demi menebus kegagalan novel pertama dia dulu tu.

So, dia jumpa satu story pasal pedo dan pompuan yg dah bunuh pedo tu dan dia cukup yakin story tu cukup mindfuck dan akan membuatkan nama dia sebaris dgn penulis yg ada ramai ultras yg lain. Ha, lebih kurang macam tu lah.

Panjanglah cerita dia. Macam2 hal terjadi dlm hidup pompuan tu, pedo tu dan penulis tu jugak. Makanya, kalo korang nak tau lebih2, silalah beli.



Buku yg kedua pulak, buku terjemahan. Aku terjemah buku omputeh ke bahasa melayu. Cerita ni memang akan keluar wayang, somewhere in June kat US. Kat sini taktau bila. Tajuk dia Paper Towns.

Frankly speaking, aku memang tak follow John Green punya buku. Aku taktaupun buku ni wujud sampailah bos Fixi tanya samada aku nak translate Paper Towns ke tidak. Aku on je. Dan bila aku baca buku ni, aku enjoy. Kisahnya pasal sorang budak lelaki yg nak cari crush dia yg hilang based on clues yg crush dia tinggalkan utk dia. Jalan cerita dia very light, macam romcom lebih kurang tapi ada banyak metafora yg akan buat kita berfikir.

Ni buku terjemahan aku yg pertama. Harap2nya apa yg aku terjemah tu sampailah maksudnya sama dengan apa yg penulis asal tulis. Dan siapa yg minat nak baca buku omputeh yg mcm ni tapi malas nak bukak kamus, boleh dapatkan versi Melayu yg aku buat ni ha. Atau siapa yg dah baca dan nak baca sekali lagi dlm bahasa Melayu pun ok. Ataupun siapa peminat John Green dan Shaz Johar yg nak sokong tulisan dia orangpun boleh gak beli buku ni.

Eh, senang cerita, korang beli je lah.



Dah lah tu je nak tulis. Bagi yg berminat utk beramas mesra ngan aku nanti, majlis perlancaran buku ni akan berlangsung pada 6 Jun ni di #Art4Grabs bertempat di The School, Jaya One dari pukul 2-3 pm. Harga buku sila check dengan Buku Fixi kat FB, Twitter or Insta dia orang. Takkanlah korang tak follow lagi....

Jadi apa tunggu lagi, mark you calendars dan jumpa di sana!



ps: kepada mereka2 yg suka baca ebook or takde kat Msia truly Asia dan teringin nak baca karya Shaz Johar kat phone atau leptop masing2, kelima-lima novel aku sudah boleh didapati di Google Play, eSentral, Bachabooku dan Kaki Buku. Harga dia RM9.90 je kalo tak silap. Murah je.

ps2: dan bagi yg tak tau plak, novel NOTA ni merupakan novel Buku Fixi yg ke 100. Clap! Clap! Clap! Tau tajuk novel pertama diorang? Ya, Kougar ler apa lagi. Novel pertama aku jugak. Hmmm... jauh dah perjalanan Fixi.Terima kasih kerana terus percaya dgn bakat dan rupa aku (#rupatubonus #lol). Harapannya agar kita akan terus berkolaborasi lagi. Amin.





5 ulasan:

  1. congrates for ur new books...i'm on my my to garb it...#kougartabu

    BalasPadam
  2. Hi! Currently I just finished read nota & I want to know more abt the ending? Who is crazy actually? Where is Iskandar?faiz?did Lisa & vin married??oh I really damn want to know please.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Yup..same here..im so curious what happened to iskandar n faiz at the end..

      Padam
  3. yela...novel nota tu mcm tergantung....x puas baca...pastu jadi x puas hati...pastu bengang..kenapa cerita ending gini..apa kata sambung lagi nota tu..buat mcm trilogi plak..best tu...please2..

    BalasPadam