Selasa, 26 Jun 2012

jalan-jalan terokai perak 2012.



Bday Boi posing di depan Kellie's Castle. Happy birthday!!! Bahu takyah senget sangat.

sempena bday Dato K yg ke 21++ pada June 22 harituh... aku ngan dia dah pakat2 buat segmen Cuti-Cuti Msia kami sendirik. memang mcm tuh pun biasanya kitorang celebrate bday dia. mesti nak keluar dari KL, kalo x jauh, dekat2pun jadiklah. n memandangkan jadual kerja kami agak ketat n cuti AL akupun dah abis, (ditambah plak dgn tahun nih tahun melawat negeri perak) so kali nih destinasi yg kitorg pilih ialah negeri perak sajork!

anyway, percutian kitorg nih dimulakan dari Kuala Kangsar turun ke Ipoh turun ke Batu Gajah ke Gua Tempurung ke Teluk Intan sampailah stop kat Kuala Selangor sebelum terus balik ke KL.

gigih, kan kami???

ha.... aku malas nak citer banyak, apa kata korang tgk jer pic yg aku sempat upload di bawah nih. enjoyz....


destinasi pertama, Istana Kenangan di Kuala Kangsar. Dulu masa kechik2 aku ngan kawan2 aku Tun Teja ngan Tun Fatimah slalu gak main batu seremban kat sini, sambil nyanyi lagu Aku Nak Kahwin Dengan anak Raja dgn harapan ada anak raja masuk meminang. okebai.

Istana Kenangan dari sisi tepi. Ayahanda dan Bonda Sultan marah aku kalo main nenek2 si bongkok tiga kat sini. dia tak kasi aku join2 orang kebanyakan. kasta rendah, katanya. 

dah tgk up close baru aku perasan yg istana nih macam kad board jer. heheh.

singgah Jumaatan di Masjid Ubudiah. Cantik masjid nih.

Dan tidak sah juga jika tidak pekena laksa dan cendol di Kuala Kangsar. org kata sedap, aku rasa biasa je. mcm lebih kurang sama je dgn apa yg ada kat KL. maybe kat kedai tuh laksa dia tak best. maybe lah....
destinasi kedua, Ipoh. takde buat apa2 except makan malam di Pakeeza Restaurant. Makanan northern Indian yg sedap. thanks tuh kawan aku si Lene yg promote tempat nih. Harga berpatutan sajork. kenyangnya sampai ke esok. 


destinasi ketiga, Batu Gajah. melawat Kellie's Castle. org kata istana tinggal nih berhantu. kata oranglah... aku tak jumpa apa pun...


nama pokok nih Bear Tree. nampak tak ada kepala Winnie the Pooh kat pokok tuh?

sebahagian lagi castle yg tak sempat nak siap. sian.

katanya area nih ada org nampak si Kellie nih lepak kat sini malam2. tak taulah apa dia buat. persoalannya, yg nampak dia lepak kat sini mlm2 tuh buat apa plak kat sini?
ya, pose tunjuk betis itu penting yer.... ada nampak mcm pose majalah Italia Vogue tak?

lorong utk ke bawah rumah.

salah satu bilik yg ada dlm istana tuh... sesuai utk pengambaran filem seram kat sini.

dah penat, nih lah hasilnya. cubaan utk pose abang2. taste tak? taste tak?

destinasi berikutnya, seperti merak di bawah gua tempurung....

yg nih plak seperti merak di dalam gua tempurung.... x amik pakej yg masuk2 air sebab malas nak basah2. FYI,  kalo korang nak dtg sini sila bawak baju extra. 

kite teruskan pula perjalanan ke Teluk Intan. jangan betulkan mata anda, menara nih memang condong sedikit sebab tuh namanya Menara Condong. kalo dia terbalik, dah sah2 lah nama dia Menara Terbalik kan??

kemudian kami berdua drive sampai lupa diri dari teluk Intan hingga ke Kuala Selangor utk dinner. nih lah makanan yg sempat aku telan sambil feeling2 mengadap sunset. precious.

ha... itulah saja percutian cuti2 perak yg telah aku adakan pada hujung minggu baru2 nih. aku harap kalian semua terhibur. jika ada sebarang pertanyaan dan komen, bolelah hantarkan di kotak komen di bawah.

sehingga bertemu lagi dlm entry yang akan datang.... ingat tagline saya....


INGAT SAYA, INGAT SENYUM. 

OKEBAI!

12 ulasan:

  1. welcome to perak...my hometown la katekan...sye org k.kangsar..hehhe..anyway.nice blog!kelakar..haha

    BalasPadam
  2. oh! happy burday dato K. dgn ucapan, adiah kawen aku mana??

    BalasPadam
  3. start kat sini la u berkira2 nak buat love story berlatar belakangkan istana zaman itam putih ek? hehehe

    BalasPadam
  4. fami: thanks.

    leli: adiah kawen ko ada kat atas meja, lokasi sama aku letak b4 aku gi US dulu.

    hid: lebih kuranglah...

    BalasPadam
  5. Ηеy there I am so thrilled I founԁ your weblog, I rеallу found
    you by erгor, while І was ѕeaгching on Bing foг
    something else, Anyhoω ӏ аm here now anԁ woulԁ juѕt like tо say сheers for a remаrkablе post and а all
    round еntertaіning blog (I alsο lovе the theme/desіgn), I ԁon’t have time to go thrоugh it all at the minute but I have bοok-markeԁ іt and also adԁed уour
    RЅЅ feеds, so ωhen Ι have time I ωіll be back to read a lοt mоre, Рleasе do keep up the excellеnt work.



    Here iѕ mу wеb-site; battery operated cars kids

    BalasPadam
  6. Нmm іs аnyоne else encоuntеrіng problеms wіth the piсtuгes on this blοg lоаding?
    I'm trying to figure out if its a problem on my end or if it's the blog.

    Anу fеed-back would be greatly аρpreсiаted.


    my sitе ... increase small boobs

    BalasPadam
  7. Hello! This is mу first visit to your blog!
    Wе are a team of volunteers and startіng а new pгojеct in а cοmmunity in the same niche.

    Υour blog provіded us benefісial infoгmatіon to worκ on.
    Yοu hаvе done а marvellous job!



    Feel free to surf to my page; lose belly fat

    BalasPadam
  8. Just desire to saу your article is aѕ aѕtounding.
    The clеaгness to your submit is simρly spectaсular and i can think you're knowledgeable on this subject. Well with your permission allow me to seize your RSS feed to stay updated with imminent post. Thanks one million and please keep up the rewarding work.

    Look at my blog :: emergency plumbers in birmingham

    BalasPadam
  9. Wгitе mοre, thаts all I hаve to say.
    Litеrally, it ѕeеms as thоugh you reliеd оn the ѵideo
    to maκe your pоіnt. Yоu definitеly know what yοure talκing about, ωhy wastе your intellіgencе οn ϳuѕt poѕting νidеοѕ
    to уour site ωhen you could bе giving us somеthing enlightеnіng to
    rеad?

    Lοoκ into my ωebpаge ...
    how to lose belly quickly

    BalasPadam