Khamis, 27 Oktober 2011

selamat jalan...



ada kawan aku letak buku Selamat Jalan Dunia... kat atas meja aku tadi. dia cakap, "Nok cuba ko tgk isi dalam buku nih." bukan baca eh, tengok. so aku pun tgklah sptmana yg diarahkan.

ada banyak pic. dari zaman remaja, ke zaman kegemilangan dia masa jadik pengacara Muzik2 dulu, hinggalah ke era masakini. gile banyak betul yg berubah. selama nih aku ingat Michael Jackson jer yg berubah mengikut arus semasa, dia pun sama jugak. syabas!

apa2pun, pada sesiapa yg sudi nak mengucapkan selamat jalan kepada dunianya, silalah dapatkan buku nih di pasaran. aku x terniatpun nak baca. xtaulah kenapa. x minat kot?




ps: aku jumpa pic bawah nih dlm FB Sharon Bakar. interesting thought.

but if azwan ali's picture shock you more than 2 pictures above, its ok.

Selasa, 25 Oktober 2011

selamat menyambut pesta cahaya...

tahukah anda?





1. penganut agama Hindu percaya akan Dewa kekayaan dan kemakmuran iaitu Dewi Laksmi akan datang melawat rumah pd Deepavali eve. thats whylah mereka pasang lilin and lampu lip lap utk menyambut kedatangan Dewi tersebut. Manakala pada mlm raya puasa pula xder siapa yg datang kecuali anak beranak sendiri. so xyah nak feeling2 lip lap sangat. lebih2 lagi kalo ko tinggal atas flat.

2. pd pagi Deepavali plak, penganut Hindu akan hias rumah mereka dengan kolams atau rangoli sebelum terbit matahari. Biasanya kolams ini dibuat di depan pintu rumah sebagai tanda selamat dan rahmat supaya setiap isi rumah mendapat kesejahteraan. pada hari raya plak, orang kita akan menghias rumah supaya dapat berbangga2 sesama jiran utk mempromo perabot baru. okebai.



3. selain itu, upacara mandi minyak bijan turut dilakukan pada awal pagi sebelum matahari terbit untuk penyucian badan dan semangat. Minyak nih disapukan kat kepala setiap ahli keluarga oleh mereka yang lebih tua, mcm mak or nenek. Kebaikan mandi minyak bijan nih diibaratkan spt mandi di Sungai Ganges yang suci. tujuannya utk membersihkan diri drpd segala kejahatan dan sifat dengki. Selepas mandi dimestikan plak memakai pakaian dan perhiasaan serba baru utk menghilangkan segala sifat buruk dan kejahatan dalam diri. so, kalo nak hilang sifat jahat n dengki mcm setan dlm diri tuh korang mandi minyak bijan n pakai baju baru, ok?


4. last skalik, penganut Hindu akan pergi ke kuil untuk semayang selepas bersuci kat umah. Selepas semayang, mereka akan dihidangkan dengan pelbagai manisan yang dinamakan Prasad sebelum pulang ke rumah.



5. dah settle semua baru korang leh datang umah dorang nih semua utk melantak ladu dan maruku. jgn nak serang umah orang tanpa tata tertib yer. reti?




KEPADA SEMUA PENGANUT AGAMA HINDU ESPECIALLY ARJUN RAMPAL DAN AISHWARYA RAI, SELAMAT BERPESTA CAHAYA. MAY THE GLOW OF PROSPERITY, HAPPINESS AND JOY BRIGHTEN YOUR DAYS IN THE YEAR AHEAD.

Khamis, 20 Oktober 2011

bapak low hanger...

ok, kali nih aku nak cerita pasal sorang mamat di Vegas. namanya Wesley Warren Jr. baru2 nih dia kuar tv nak mintak derma sebanyak usd1mil utk dia jalani rawatan membetulkan testicle dia yg besar... terlalu besar....

lihat pic di bawah.






giler bapak low hanger kan? kalo dia suruh tea bag nih, mampu patah tulang rahang.

doktor ckp dia nih suffer dr penyakit scrotal lymphedema, satu kondisi di mana lymph nodes dlm scrotum dia membengkak dgn watery fluid. dia perlu membuat 7 operation utk membetulakan balik keadaan yg dah x betul tuh.

bile ditanya kat Wesley nih caner bende nih bole jadi. dia ckp dia ter-squashed private part dia masa dia tido. sedar2 esoknya testicles dia dah start membengkak hingga sebesar soccer ball. coi kan?

aku x sure plak caner dia squashed anu dia tuh sampai jadik camtuh, mungkin dia buat cam perah santan. tp yg penting aku tumpang simpati. sian.

so kpd sesapa yg ada duit lebih2 tuh n ingin melihat anu dia kelihatan spt anu kalian, sila2 lah hulurkan bantuan. aku x mampu dek non, aku x berapa nak ada duit...



ps: date hari nih cute kan? 20102011. heheh. hari hartal katanya. sumpah aku x tau apa tuh hari hartal. hari natal aku tau. hari gatal pun tau gak. yg tuh hari2... heheh.

ps2: sapa tau apa tuh tea bag? hik hik hik...

Isnin, 17 Oktober 2011

vokal... rupa jauh sekali....

tadi aku berpeluang menonton rancangan baru jelmaan The Voice dr TV3 berjudul Vokal... rupa jauh sekali. eh bukan. Vokal... bukan sekadar rupa.

baru minggu pertama so aku x berapa nak paham sket apa konsep yg cube diterapkan dlm rancangan nih. oleh itu, kpd sesiapa yg paham cube explain kat aku sket few points yg aku x berapa nak faham di bawah, eh. please.



1st, kenapa mesti yg masuk nih nak salahkan public n nangis2 masa diinterview? sedey kononnya pakej dorang tuh x cukup so dorang x dapek nak jadi penyanyi. alahai, setahu akulah manusia dlm dunia nih semua shallow, dek non. ko sendiripun kalo diberi peluang nak tgk or dapat yg cantik2 jer walaupun diri sendiri astaghfirullahalazim, kan? so xyah nak sedey2 sangat.

2nd, kenapa mesti rancangan berbentuk pertandingan vocal jer nak panggil azmeer? bagus sangat ker dia nih? kalo x dia, ajai. tolonglah panggil org lain. asik2 muke dorang jer. ramai lagi kot musician or composer yg bagus2. ker dorang jer yg paling berkaliber kat malaya nih?

3rd, komen Tok Ti, "sebutan biar lebih jelas" bile budak tuh nyanyi lagu Rolling in the Deep. hahah. lagu inggeris kot, Tok... Sebutan u jelas ker?

4th, erra fazira. kata show nih bukan sekadar rupa tapi yg pergi letak miss msia 1992 kat situ buat apa? kan lebih afdal kalo bagi kat adibah nor ker, barulah lebih sesuai ngan tema, kan? ko gi letak erra kat situ, sah2 lah rupa dia jer yg mendahului vokal.





ok dah. so far tuh jer. actually ada lagi beberapa points lagi yg aku nak tulis but xperlah, points2 kat atas nih yg buat aku terfikir2 sampai termenung. kpd reader semua, tolonglah balas.

pesanan aku selaku penyampai khidmat komuniti masyarakat:




kpd org2 yg rasa diri dia serba kekurangan tuh, kalo korang ingat nak jadi penyanyi nih just depends on suara atau ruper jer mmg korang silap. Semuanya based on personality n luck yer. makanya, kalo ko nak berjaya, ko kene usaha. kalo ko rasa pakej ko tuh x cukup, ko kena cukupkan.

ko tgk pic akak ZZ kat atas tuh. ko x nampak mcmana perubahan drastik dia dah buat dr zaman madah berhelah sampai skang? ko ingat dia berjaya ker kalo dia malas2 nak berusaha mencantekkan diri sendiri?

utk network yg ada kat malaya nih plak, tak yah lah nak tiru2 show dr negara luar. kitorg lagi suke tgk yg original lah. buatlah show yg ada identiti kite sendiri... haish!


Rabu, 12 Oktober 2011

Sariku berjenama Hermes. Sari kau Hamis. Okebai.



jenama terkenal lagi mahal Herm├Ęs baru2 nih dah launched sari limited-edition kat India. ada 27 designs, dijual dgn harga sekitar GBP6,100 to GBP8,200, n mengekalkan ciri2 skarf hermes yg fofuler itu.

persoalannya, berapa ramai kalangan jutawan kat India tuh yg nak membazir beli sari harga ribu2 pound nih? kalo sedekah kat anak yatim slumdog tuh kan lebih afdal????? coi lah korang.

OKEBAI!


ps: tengah tunggu baju melayu jenama Roberto Cavalli dan Alexander Mc Queen berada di pasaran dlm negara. nak beli sepasang utk pakai semayang jumaat.

Isnin, 10 Oktober 2011

kulihat hijau...

semalam adalah hari aku berpose pose dlm utan sambil berfeluh feluh di tasik perdana. dah lama tak gi tasik. seingat aku dlm 5-6 tahun dulu kot? sesekali kan apa salahnya....

so xder citer banyak, korang just enjoyz jer lah pic yg sempat aku snap.



*the only place i want to be is underneath your xmas tree.

*rasa nak terjun jer dlm air terjun buatan nih...

*close up.

*usaha itu tangga kejayaan yer, hadek2.

*bertemu Rudolph dan Bambi di Tmn Rusa dan Kancil.

*melihat kehijauan yg mendamaikan...

*chillax bersama Kentang by Saharil. cute2 lukisan n cerkon dlm buku nih. ai like!

*banyak2 pokok yg ada, aku paling taste kat pokok besar nih...

*hot sunny day at the lake. xyah pakai boom yer, lighting trus menyambar ke wajah.

*dan yer, kepanasan itu membuatkan aku cepat migraine. sialan.

*Berteduh di bawah Banyan tree. sebijik mcm Pocahontas bersama Grandma Willow.



*posing2 hitam putih kehidupan di area Tugu Negara sebelum balik.




haaa... tuh jer lah yg sempat aku upload. ada ratusan lagi tapi karang ko muak plak. korang hina aku. biasalah, manusia memang suke menghina. ;)

tapi bile aku tgk2 balik... giler menjadi-jadi perangai aku kan? dlm utan pun nak posing2... ahaks! kau ado?

Jumaat, 7 Oktober 2011

selamat pengantin baru duchess of alba!



dulu aku dah buat entry dah pasal nek wok versi omputeh nih (sila klik)

nih kesinambungan citer pasal dia...

sudahnyer dia berkahwin jugak dgn pujaan hati dia, si Alfonso Diez nih. korang mesti teruja nak tgk pic kahwin dia kan? pastuh korang mesti nak banding2kan dgn wedding Norman-Memey yg disponsor juta2 tuh kan? korang nih x baik tau....

tapi xper, aku mmg suke laga2kan orang... so korang tgklah pic perkahwinan dia.... enjoyyyyyy....



*hmm... x sure plak time nih dia berleter ker atau tercungap2, mcm jauh sgt plak pelamin ngan pintu masuk, kan?


*sampai2 jer trus duduk. ko penah tgk pengantin omputeh duduk depan paderi?






*exchange vows... for better or worse, for richer for poorer, in sickness and in health katanya....


*dah sah trus berjumpa paparazi yg menanti di luar...


*majlis joget lambak pun bermula.... nih dia bukak step, korang jgn ingat dia nak tersungkur plak...


*ha.. dia dah mule buat hal dah buat tarian piring... jaga2 yer...


*muke yg menonton tuh, dlm ati tuhan jer yg tahu...


* bila dah cekak pinggang nih, semua org kene ke kebelakang eh... jgn main2 ngan mak ayam


*majlis tamat pabila kaki nenek dah sakit....


sekian!


ps: aku tak faham kenapa ada org dengki benar dgn wedding norman-memey. biarlah, dah jodoh dia kawin berdua. apa masalah norman-memey-abby dulu tuh, kita buat x reti jer dah lah. itu bukan masalah kita n kita x taupun apa yg terjadi dlm rumahtangga dorang yg sebenar. so as an outsider, kita doakan jer norman-memey happy sampai ke liang lahad. kan lebih elok begitu. nasib2 kita esok, kita sendiri x tau. yedok?

ps2: mesti ramai yg buat kenduri kahwin on 09/10/11 nanti, kan?


Rabu, 5 Oktober 2011

Homoseksual Dapat Disembuhkan?



Homoseksual dapat disebabkan oleh beberapa faktor.

Pertama, faktor biologik, berupa gangguan pada pusat seks di otak atau di kromosom.

Kedua, faktor psikodinamik, yaitu gangguan perkembangan psikoseksual pada masa kecil.

Ketiga, faktor sosiokultur, yaitu kebiasaan yang berakar pada budaya setempat.

Keempat, faktor lingkungan, yaitu akibat pengaruh pergaulan atau pengalaman pertama yang homoseksual.

Sesuai penyebabnya, maka homoseksual yang disebabkan oleh faktor lingkungan mungkin dapat diubah walaupun tidak selalu mudah. Homoseksual karena faktor sosiokultur mungkin dapat diubah kalau yang bersangkutan segera keluar atau meninggalkan kultur itu.

Tetapi, tentu ini tidak mudah dilakukan karena faktor sosiokultur pada umumnya sudah melekat sejak masa kecil. Homoseksual karena faktor biologik tidak mungkin dapat diubah menjadi heteroseksual. Sedang homoseksual karena faktor psikodinamik juga hampir pasti tidak dapat diubah, kecuali didukung oleh kesadaran dan kemauan yang luar biasa.

Apakah Anda dapat hidup "normal" sebagai pria heteroseksual, tentu tergantung pada apa penyebab Anda menjadi seorang homoseksual. Tetapi kalau Anda mampu tidak melakukan hubungan homoseksual sejak menikah, itu sudah merupakan suatu upaya yang luar biasa.

MENGERTI???

* semlm ada isu PONDAN ANCAMAN WANITA kat WHI. klaka sungguh aku bile dapat tahu pasal bende nih. dorang nih saja nak cari isu2 yg x penting. siapa2 wanita yg rasa terancam tuh mmg kesian. aku nasihatkan kaum wanita di luar sana jgn salahkan pondan kalo dah terkahwin dgn lelaki gayboy. salahkan laki sendiri. xpun salahkan diri sendiri jer. kenapa mesti kite point fingers kat org lain kalo runmahtangga sendiri yg porak peranda?

Sabtu, 1 Oktober 2011

cerkon. (cerita kontot).

aku tgh sedih nih. sejak tukar laptop baru aku dah xleh bukak blog wordpress aku lagi. aku x tau apa username n password dia. tuh la masalahnya kalo semua aku biar autosave, now aku dah x leh bukak dah. cibai.

anyway, aku ada tulis cerkon baru2 nih. cerkon tuh perkataan yg aku cipta sendirik. diambil dr 2 patah perkataan, cerita dan kontot. bukan cerita dan konek yer. yg tuh lain tema dia yer. awas.

tajuk cerkon nih, Hutang Darah. aku tulis utk suker2 jer, so enjoylah...




Jari-jemari Azlan bijak memetik saluran yang dilanggan satu-persatu.

TV1 menayangkan iklan mengenai seorang ibu menangis yang sedang teresak-esak memeluk anak lelakinya yang cacat. Di TV2 pula, iklan seorang ibu yang juga sedang meratap hiba tentang anaknya yang telah berjaya melangsaikan hutang PTPTN. TV3, drama Melayu yang mengisahkan tentang seorang ibu dengan kakinya yang sudah berulat tetapi masih ingkar untuk ke klinik kerajaan menanti kepulangan anak-anaknya dari Kuala Lumpur.

Azlan terus memicit lagi angka-angka yang ada.

Astro Ria menayangkan filem yang baru ditayangkan beberapa bulan sebelum itu di pawagam. Filem berkenaan samseng jalanan. Astro Prima, juga menayangkan filem yang berunsurkan jalan cerita yang sama cuma tajuknya saja yang berbeza. Pelakon juga sama.

NTV7 dan 8TV menyajikan hiburan. Satu konsert Datuk Siti secara solo dan satu lagi dia bersama artis-artis lain. Sementara di TV9, ada drama lawak slapstik dari bekas peserta Maharaja Lawak. Terlalu slapstik sehinggakan kedua-dua biji mata terasa seperti mahu mengalirkan airmata darah.

Jantung makin berdegup kencang. Azlan terus memilih lagi saluran yang lain. Hajat di hati agar ada perubahan dengan apa yang pernah disajikan kepadanya sejak 30 tahun yang dulu tetapi malangnya wajah Rosmah yang tiba-tiba muncul membacakan ucapan Selamat Hari Raya kepada rakyat jelata betul-betul membuatkan dia hilang sabar.

"That’s it!" Dia menyumpah. Pisau yang digunakan buat mengupas kulit mangga sebentar tadi dikelar pada kedua-dua pergelangan tangannya. "Kalau macam ni tiap-tiap tahun, better aku mati. Cibai!" jeritnya.

Itu janjinya pada Hari Raya pada tahun lalu. Akhirnya dia kotakan juga apa yang dikata.


ps: aku nak buat satu entry tribute utk pembaca2 Kougar. aku nak semua org yg ada beli buku Kougar utk amik gambar bersama buku tersebut dgn cara yg paling kreatif skalik. contohnyer, mcm dia nih ha.... kreatif sgt kan? ada rasa cam nak sepak2 tak?


lepas tuh sila post dlm FB Kougar

n siapa yg paling kreatif, akan dapat buku Tabu secara free.

ha, teruja x? teruja x???